Francuska
0

Izglasano povećanje granice za odlazak u penziju

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Narodna skupština Francuske je u srijedu, u napetoj atmosferi, usvojila nacrt kontroverznog zakona o reformi penzija u Francuskoj sa 329 prema 233 glasa, ključnog zakona na kraju mandata Nicolasa Sarkozyja.

Ljevica i sindikati, koji osuđuju nepravednu reformu, računaju na ulicu kako bi promijenili vladu. Uspjeli su u opkladi da će masovno mobilizirati radnike 7. septembra s više od milion ljudi na ulicama, prema saopćenju policije (oko 2,7 miliona prema sindikatu CGT).

Ključna mjera ove reforme, koja je najnepopularnija, pomjeranje je sa 60 na 62 godine minimalne starosti za odlazak u penziju, do 2018. godine. Vlada smatra da primorati Francuze da rade duže poput njihovih evropskih susjeda, najbolja je opcija kako bi se osigurale potrebe za financiranje procijenjene na 70 milijardi eura do 2030. godine.

Nicolas Sarkozy, kritikovan mjesecima u anketama i oslabljen skandalima, računa na ovu značajnu reformu u vraćanju kontrole nad političkim programom prije predsjedničkih izbora 2012. godine.

Nakon usvajanja u Narodnoj skupštini, o Nacrtu zakona o penzionisanju će se raspravljati u senatu od 23. septembra, datuma koji je izabrao sindikat za nove dane štrajkova i demonstracija