|

Sarkozy potpisao zakon o penzijama

Sarkozy potpisao zakon o penzijama
0
F
FENA
10.11.2010. u 09:42
0
komentara
0

dijeljenja
Sarkozy potpisao zakon o penzijama Nicolas Sarkozy (Foto: AFP)
Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy potpisao je zakon o penzijama, čime počinje primjena ovog osporavanog akta i reforma penzionog sistema, protiv kojih Francuzi mjesecima štrajkuju.
Novi zakon o penzijama, kojim se starosna granica za odlazak u penziju podiže za dvije godine, sa 60 na 62, a tek sa 67 godina se stiče pravo na punu penziju, objavljen je u francuskom Službeno listu u srijedu, prenosi Reuters.

Francusko Ustavno vijeće potvrdilo je u utorak prijedlog zakona predsjednika Nicolasa Sarkozyja o penziji, nakon što ga je 27. oktobra prihvatio parlament.

Time je uklonjena i posljednja prepreka reformi kojom se za dvije godine povisuje minimalna dob za odlazak u penziju. Sarkozy će u sljedećih nekoliko dana potpisati prijedlog koji će tako postati zakon.

Osnovna mjera novog zakona je postupno povećavanje dobi za prijevremenu mirovinu sa 60 na 62 godine te sa 65 na 67 za punu mirovinu do zaključno 2018. godine.

Zakon će stupiti na snagu sredinom 2011., ali je predviđeno da bude stavljen na razmatranje 2013., nakon idućih parlamentarnih i predsjedničkih izbora, što jamči da će penziona reforma biti snažan argument u predizbornoj kampanji 2012.

U protestima protiv reforme posljednjih su mjeseci sudjelovala oko tri milona ljudi, a na intenzitetu su izgubili otkako je penziona reforma potvrđena u parlamentu, prenijele su agencije.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.