Svijet
69

Ponovo odgođeno izjašnjavanje o Rezoluciji o Srebrenici

Piše: Am. Dž.
Foto: EPA
Foto: EPA
Sjednica Vijeća sigurnosti UN-a na kojoj je trebalo da bude razmatran prijedlog britanske Rezolucije o Srebrenici odgođena je za sutra u 16 sati.

Bio je to treći put da je sjednica danas odgođena. Nakon što je sjednica zakazana za 16 sati po našem vremenu pomjerena za jedan sat, učesnici su se vratili u salu u 17 sati. Sjednica je zatim odgođena za 21 sat, da bi zatim bila prolongirana za sutra.

Za sada nema informacija o napretku pregovora ili novom prijedlogu rezolucije.

Kako su danas javili svjetski mediji pozivajući se na diplomatske izvore, američki i britanski zvaničnici pokušali su izvršiti pritisak na Rusiju da ne uloži veto na Rezoluciju o Srebrenici.

S obzirom da nije bilo saglasnosti o prijedlogu Rezolucije o Srebrenici, Vijeće sigurnosti UN-a je raspravljalo o situaciji u zapadnoj Africi.

Podsjećamo, Velika Britanija je podnijela konačnu verziju rezolucije, šestu po redu. U šestoj verziji ostala je formulacija o osudi genocida u Srebrenici kako je jasno naznačeno u presudama Haškog tribunala i Međunarodnog suda pravde. Također, u rezoluciji se govori i o osudi svih drugih ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti koji su počinjeni na svim stranama.