Svijet
112

Amerikanci i Britanci vrše pritisak na Ruse da ne ulože veto na Rezoluciju o Srebrenici

Piše: Am. Dž.
Foto: Arhiv/EPA
Foto: Arhiv/EPA
Sjednica Vijeća sigurnosti UN-a odgođena je danas zbog nepostojanja saglasnosti o Rezoluciji o Srebrenici, a nastavak je predviđen za 21 sat po našem vremenu.

Prema posljednjim nezvaničnim informacijama iz New Yorka američke i britanske diplomate vrše pritisak na svoje ruske kolege kako bi Rezolucija danas bila usvojena.

Podsjećamo, ambasador BiH pri UN-u Mirsada Čolaković izjavila je danas da je Rusija jutros informirala članice Vijeća sigurnosti da namjerava uložiti veto.

Ukoliko bi se to desilo, britanski prijedlog Rezolucije ne bi mogao biti usvojen.

Reuters navodi da Rusi ovu Rezoluciju smatraju "nedovoljno balansiranom" te ne žele da zločin počinjen u julu 1995. godine u Srebrenici bude označen kao genocid.

Glasnogovornik britanske misije pri UN-u izjavio je danas da je rasprava o ovom pitanju "potpuno neizvjesna".

Nastavak sjednice Vijeća sigurnosti UN-a zakazan je za 21 sat po našem vremenu, a još uvijek nije poznato da li će učesnici uopće pristupiti glasanju.

Inače, da bi rezolucija bila usvojena, za nju treba glasati dvotrećinska većina, odnosno, devet od 15 članica bez uloženog veta stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a (SAD, Rusija, Kina, Francuska i Velika Britanija).