|

Ponovljen apel za oslobađanje novinara Al Jazeere

Ponovljen apel za oslobađanje novinara Al Jazeere
0
A
Anadolija
29.12.2014. u 12:37
3
komentara
0

dijeljenja
Ponovljen apel za oslobađanje novinara Al Jazeere
Od 29. decembra 2013. godine trojica novinara Al Jazeere Peter Greste, Mohamed Fahmy i Baher Mohamed nalaze se u zatvoru u Kairu.
Novinari širom svijeta danas iskazuju svoju solidarnost sa zatvorenim novinarima. Televizijske kuće, radiostanice i redakcije štampanih medija širom svijeta će, ili kratkim prekidom redovnih emisija ili na drugi prikladan način, iskazati svoju solidarnost sa zatočenim novinarima.

Novinari Peter Greste i Mohammed Fahmy su osuđeni na sedmogodišnje zatvorske kazne, dok je novinar Baher Mohammed osuđen na deset godina zatvora. Oni su optuženi za pomaganje terorističkim organizacijama i širenje lažnih vijesti, u slučaju koji je izazvao reakcije i osude.

U četvrtak, 31. januara, se očekuje razmatranje i odluka egipatskog Vrhovnog suda o žalbi na presudu novinarima Al Jazeere. U tom procesu razmotrit će se prvostepeno suđenje, za koje se tvrdi da je provedeno s mnogo propusta, na što se žalba i bazira.

Iz Al Jazeere su saopćili da se nadaju da će novinari biti oslobođeni.

Apele za oslobađanje Al Jazeerinih novinara uputila je i Bijela kuća, britanski Foreign Office, Evropska unija, Vlada Australije, više od 150 organizacija za ljudska prava, uključujući i Amnesty International, kao i globalna i nacionalna udruženja novinara i organizacije koje se bave pravima slobode govora i medija. 

Javni apel za oslobađanje traje već godinu i na socijalnim medijima pod hashtagom #FreeAJStaff.

Više od 137.000 osoba izrazilo je podršku novinarima na Twitteru, što je imalo preko dvije milijarde pregleda.

Al Jazeera je objavila i to da će smirivati priče i izvještaje o 365 dana pravne borbe za oslobađanje novinara iz egipatskog zatvora.
Prijavi grešku


Komentari (3)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...