Svijet
6

Novinari Al-Jazeere i dalje zatvoreni, porodice razočarane

Anadolija
Članovi porodica trojice novinara Al-Jazeere koji su zatvoreni u Egiptu izrazili su nezadovoljstvo što su oni ostali u zatvoru nakon što je Viši apelacioni sud u Kairu naložio njihovo ponovno suđenje.

"Nisam sretna. Nadala sam se da će njih trojica danas biti oslobođeni", izjavila je za Anadoliju Marwa Omarah, vjerenica jednog od novinara Mohammeda Fahmija.

"Očekivala sam odluku o ponovnom suđenju i to neću komentarisati. Ali sam uzrujana što će on ostati u zatvoru jer je nevin i nije ništa pogrešno uradio", dodala je Omarah.

Ranije danas je Viši apelacioni sud u Kairu naložio ponovno suđenje trojici novinara koji su ranije bili osuđeni za navodno pomaganje terorističkim organizacijama i plasiranje lažnih vijesti.

Sud je usvojio žalbu na presudu koju su uložili sedam zatvorenih optuženika, među kojima su trojica pomenutih novinara, te 11 ostalih koji su još uvijek na slobodi.

U junu 2014. godine sud u Egiptu je Mohammeda Fahmija i Petera Grestea osudio na po sedam, a Baher Mohameda na deset godina zatvorske kazne.

Peterov brat Andrew Greste za Anadoliju je izjavio da je "duboko frustriran" jer sud njegovog brata nije pustio na slobodu nakon prihvatanja žalbe.

"Proveli su jednu godinu iza rešetaka... a ponovno suđenje može potrajati mjesecima", rekao je Andrew putem telefona iz Sidneja.

Baherova supruga Jihan Rashed kazala je da je očekivala presudu da "nisu krivi, a ne odluku o ponovnom suđenju".

"Ima nade da će biti oslobođeni tužbi na ponovnom suđenju ili da će ih egipatski predsjednik Abdel-Fattah al-Sisi pomilovati", izjavila je Baherova supruga.

Greste, Fahmi i Mohamed su uhapšeni i zatvoreni u decembru 2013. godine u kairskom hotelu, a njihova oprema je oduzeta.

U novembru 2014. godine Al-Sisi je za francusku TV kuću France 24 izjavio da bi novinari mogli biti pomilovani ako odluka bude donesena "u skladu sa državnom sigurnošću".

Ranije je Al-Sisi izdao dekret prema kojem predsjednik ima pravo izručiti strane državljane kojima se sudi u Egiptu, što su mnogi protumačili kao preludij za pomilovanje Grestea i Fahmija.

Egipatska vlada je uporno optuživala katarski medij za podršku svrgnutom predsjedniku Mohammedu Morsiju, što Al-Jazeera negira. 

Apele za oslobađanje Al Jazeerinih novinara uputile su Bijela kuća, britanski Foreign Office, Evropska unija, Vlada Australije, više od 150 organizacija za ljudska prava, uključujući i Amnesty International, kao i globalna i nacionalna udruženja novinara i organizacije koje se bave pravima slobode govora i medija.