{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Novinari Al Jazeere već godinu dana u zatvoru

28.12.2014. u 15:17
27
7
Novinari Al Jazeere već godinu dana u zatvoru
27
Trojica novinara Al Jazeere, Peter Greste, Mohamed Fahmy i Baher Mohamed, nalaze se u zatvoru u Kairu od 29. decembra 2013.


Novinari i prijatelji širom svijeta će u ponedjeljak 29.12. u 11:00 sati (12:00 po egipatskom vremenu) iskazati svoju solidarnost sa kolegama s Al Jazeere.

Televizijske kuće, radiostanice i redakcije štampanih medija širom svijeta će, ili kratkim prekidom redovnih emisija ili na drugi prikladan način, iskazati svoju solidarnost sa zatočenim novinarima.

Greste i Fahmy su osuđeni na sedmogodišnje zatvorske kazne, a Mohamed na deset godina zatvora, nakon što su optuženi za pomaganje terorističkim grupama i širenje lažnih vijesti, u slučaju koji je izazvao međunarodne osude.

Svi programi mreže Al Jazeera će 28. i 29. decembra donijeti priče i izvještaje o 365 dana pravne borbe za oslobađanje naših kolega iz egipatskog zatvora.

U četvrtak 1. januara očekuje se razmatranje i odluka egipatskog Vrhovnog suda o žalbi na presudu novinarima Al Jazeere. U tom procesu razmotrit će se prvostepeno suđenje, za koje je Al Jazeera uvijek tvrdila da je provedeno s mnogo propusta, što je i osnova žalbe.

Al Jazeera se nada da će novinari biti oslobođeni, iako je moguće i da će Sud narediti ponovno suđenje.

Apele za oslobađanje Al Jazeerinih novinara uputila je i Bijela kuća, britanski Foreign Office, Evropska unija, Vlada Australije, više od 150 organizacija za ljudska prava, uključujući i Amnesty International, kao i globalna i nacionalna udruženja novinara i organizacije koje se bave pravima slobode govora i medija.

Javni apel za oslobađanje traje već godinu i na socijalnim medijima pod hashtagom #FreeAJStaff. Više od 137.000 osoba izrazilo je podršku novinarima na Twitteru, što je imalo preko dvije milijarde pregleda.

"Pozivamo medije u regiji da iskažu solidarnost sa našim zatočenim kolegama na način koji smatraju prikladnim. Bilo spomenom u programu, odnosno izdanju, na ovu mračnu godišnjicu, bilo aktivnim učešćem u kampanji na socijalnim medijima pod hashtagom #FreeAJStaff", saopćeno je iz Al Jazeere Balkans.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: