Svijet
0

Pomoć Haićanima šalju i siromašne zemlje

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Katastrofalni zemljotres na Haitiju pokrenuo je humanitarne akcije u nekim od najmanjih i najsiromašnijih zemalja svijeta, poput Mauricijusa i Bangladeša, koji su poslali novac i medicinsko osoblje.

Zemlje koje su se i same našle na udaru prirodnih katastrofa takođe su poslale novčanu pomoć i doprinijele sakupljanju miliona dolara u malim donacijama.

Indonezija, koja je bila pogođena serijom zemljotresa poslije smrtonosnog cunamija 2004. godine, obećala je humanitarni tim, saopštila je kancelarija UN za koordinaciju pomoći.

Bangladeš, jedna od najsiromašnijih zemalja svijeta, koju je prošle godine pogodio razoran ciklon, doprinio je slanjem ljekarske ekipe.

Mauricijus, mala ostrvska država u Indijskom okeanu, koja ima oko 1,3 miliona stanovnika, poslala je pola miliona dolara humanitarne pomoći Haićanima.

Bogate zemlje, naročito SAD, reagovale su slanjem velike humanitarne i logističke pomoći poslije scena haosa i očajanja u porušenim gradovima Haitija.

UN su objavile da je međunarodna zajednica do sada obećala 268,5 miliona dolara pomoći, ali da će ta cifra sigurno porasti.

Šef humanitarnih operacija UN John Holmes rekao je da će njegova kancelarija objaviti globalni apel za sakupljanje 560 miliona dolara.

Zvaničnici kažu da je svaka pomoć dobrodošla, a bivši američki predsjednik Bill Clinton apelovao je da pojedinci daju donacije od po 10 dolara putem SMS poruka.

Manekenka Gisele Bundchen uplatila je donaciju od 1,5 miliona dolara za žrtve razornog zemljotresa, a u humanitarnu akciju uključuje se sve više poznatih ličnosti.

Bundcen, trenutno najplaćenija svjetska menekenka, koja godišnje zarađuje oko 35 miliona dolara, rekla je da je veoma potresena prizorima sa Haitija i da je znala šta mora da uradi, prenosi magazin „People“.

Holivudska zvijezda George Clooney potvrdio je plan o organizovanju večeri prikupljanja donacija, koju će 22. januara prenositi televizija.

Slavni glumački i bračni par Brad Pitt i Abgelina Jolie juče su uplatili donaciju od milion dolara organizaciji Ljekari bez granica za njene operacije na Haitiju.