{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Poljska od Mađarske preuzima predsjedavanje EU

S
1.7.2011. u 09:06
0
0
Poljska od Mađarske preuzima predsjedavanje EU
0
Poljska od Mađarske preuzima predsjedavanje EU
Foto: AFP
Poljska danas od Mađarske preuzima šestomjesečno predsjedavanje Evropskom unijom.
Poljska je ranije saopštila da će se zalagati za proširenje Unije na zapadni Balkan.

Među svoje prioritete tokom tog perioda Poljska je navela evropske integracije kao izvor razvoja i stvaranje bezbjedne i otvorene Evrope.

Prvo predsjedavanje Poljske, koja se EU priključila 2004, bit će skoncentrisano na poljoprivrednu politiku, energetsku bezbjednost, evropski budžet za period 2014-2020., te jačanje politike za evropsko susjedstvo, prije svega na istoku i jugu.

Poljska namjerava da pokrene i debatu o "vrijednostima zasnovanim na učenjima pape Ivana Pavla Drugog".

Po svim ovim pitanjima unutar EU postoje duboke podjele i Poljska ne očekuje da će one biti premošćene zahvaljujući njenom predsjedavanju, ali sigurno je da je ova država dobro pozicionirana da doprinese njihovom rješavanju.

Prema Lisabonskom sporazumu, rotirajuće predsjedavanje je u najvećoj mjeri ceremonijalna funkcija i država koja predsjedava uglavnom je zadužena za stvaranje okvira za evropsku agendu i predsjedavanje sastancima Vijeća ministara EU.

Sa druge strane treba imati u vidu da je bivši poljski premijer Jirži Busek predsjednik Evropskog parlamenta i da je veoma važan sektor finansijskog planiranja i budžeta povjeren Janušu Levandovskom, članu Evropske komisije iz Poljske.

Poljska predsjedavanje EU preuzima u trenutku kada jača zabrinutost da bi sve izraženiji populizam i nacionalizam u nekim od država članica doveo u opasnost proces evropskih integracija, prije svega dovođenjem u pitanje Šengenskog sporazuma i zajedničke valute, dvije stvari koje mnogi smatraju najvećim evropskim dostignućima.

Za razliku od ovih trendova, poljska vlada i građani su izrazito eurofilski nastrojeni i nadaju se da će tokom njihovog predsjedavanja uspjeti da stvore novi talas optimizma u evropskim poslovima.

U skladu sa tim, Poljska je vatreni pristalica "otvaranja Evrope" i nastavka proširenja, pa se Varšava nada da će tokom njenog predsjedavanja biti okončan rad na pristupanju Hrvatske EU, što bi bila polazna tačka za brže evropske integracije ostalih država zapadnog Balkana.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: