Svijet
0

Barroso: Poljska je primjer za druge

SRNA
Jose Manuel Barroso (Foto: AFP)
Jose Manuel Barroso (Foto: AFP)
Poljska je najbolje iskoristila članstvo u Evropskoj uniji, rekao je u Varšavi predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso, na dan na koji ta zemlja preuzima od Mađarske predsjedavanje Unijom.

"Ne samo da ta zemlja nije osjetila finansijsku krizu, nego je postala jedan od generatora evropskog ekonomskog rasta", rekao je Barroso u govoru dostavljenom briselskim dopisnicima.

On je  istakao da je Poljska profitirala time što je iskoristila kohezione fondove EU, "ali i od toga da u njenom susjedstvu vlada stabilnost i mir".

"Poljska je evropska priča o uspjehu", rekao je šef Evropske komisije i zaključio da je zbog toga Poljska u dobroj poziciji da izvede teške zadatke koji se sada postavljaju pred Unijom. 

Jedan od takvih zadataka je dogovor o evropskom zajedničkom budžetu, koji je Evropska komisija zamislila tako da kreira nova radna mjesta i ekonomski rast,ali i solidarnost unutar Evrope, rekao je Barroso u Varšavi. 

On je precizorao da su naglasci u budžetu stavljeni na obrazovanje, doškolovavanje i naučna istraživanja. "Poljska je primjer za druge", istakao je šef Evropske komisije.

"Računam na Poljsku da pokaže hrabru viziju evropejstva, ekonomskog rasta, i povjerenja u Evropi", rekao je Barroso. Čestitao je i što je Vroclav izabran za evropski grad kulture 2016. godine.
Kohezioni fondovi namijenjeni su podizanju standarda u onim zemljama EU, ili pokrajinama članica kako bi se one izjednačile sa razvijenijim dijelovima Unije.