Svijet
0

Policija zaplijenila sliku Putina u donjem vešu

Klix.ba
Slika koja prikazuje ruskog predsjednika Vladimira Putina i premijera Dmitryja Medvedeva u donjem vešu uklonjena je iz galerije St. Petersburg. Sliku je zaplijenila policija.

Policijski službenici zaplijenili su i sliku čelnika ruske pravoslavne crkve na kojoj je njegov torzo prekriven tetovažama, kao i još dvije slike koje na šaljiv način prikazuju zastupnike koji su pomogli da Zakon o zabrani propagande gay populacije bude usvojen.

Policijski službenici izjavili su kako su uzeli slike od umjetnika Konstantina Altunina iz Muzeja i njegovog stana jer su dobili dojave da su ilegalne.

Jedna od slika pokazuje predsjednika Putina kako nosi usku spavačicu i češlja kosu premijera Medvedeva koji nosi grudnjak i tangice.

Zamjenik gradonačelnika St. Petersburga Vitaly Mironov čije je lice kombinirano sa zastavom koja predstavlja borbu za prava gay populacije izjavio je da su slike neprimjerene i imaju pornografski karakter.

Vlasnik galerije Alexander Donskoy izjavio je kako su policijski službenici zatvorili galeriju i bez objašnjenja uklonili postavku "Leaders".

"Ovo je ilegalna zaplijena. Nismo dobili zvanične dokumente o našem zatvaranju od vlasti, a nismo dobili ni potvrdu o zaplijeni naše blagajne", rekao je.