Svijet
0

Autor slike Putina i Medvedeva u donjem rublju pobjegao iz Rusije

FENA
Direktorica jednog privatnog muzeja koji je izložio platno na kojem su predsjednik Vladimir Putin i njegov premijer Dmitrij Medvedev u ženskom donjem rublju, nakratko je uhapšena u utorak, saopćio je osnivač muzeja.

"Tatjana Titova, direktorica Muzeja moći, uhapšena je u 00.02 sata ujutro", izjavio je agenciji AFP osnivač muzeja Aleksandar Donskoj.

Titova je mogla poslati poruku da upozori Donskoja, ali svi njegovi pokušaji da dobije objašnjenje od policije o razlozima njenog hapšenja ostali su uzaludni, naveo je isti izvor.

Donskoj je kazao da je objavio informaciju na svom Twitter profilu. Ubrzo je ova informacija izazvala negodovanje u kulturnim sredinama, izjavio je osnivač muzeja.

"Titova je oslobođena oko 06.00 sati, a razlozi za njeno hapšenje nisu saopćeni", precizirao je Donskoj.

Ruska policija je 27. augusta zaplijenila platna izložena u Muzeju moći u Sankt-Peterburgu, među kojim je slika pod nazivom "Transvestiti", s Putinom i Medvedevim u ženskom donjem rublju.

Upad policije je doveo ne samo do zatvaranja izložbe zbog "ekstremizma" nego i do zatvaranja muzeja, a autor platna slikar Konstantin Altunin žurno je pobjegao iz Rusije u Francusku gdje je zatražio azil, ostavivši suprugu i dvogodišnju kćerku.

Muzej je dobio dozvolu da otvori svoja vrata u četvrtak, na dan otvaranja samita grupe G20 u Sankt Peterburgu.