Svijet
0

Ruska policija otvorila istragu o "uvredljivim" grafitima protiv Putina

FENA
Vladimir Putin
Vladimir Putin
Moskovska policija otvorila je istragu nakon što su se u četvrtak na zidovima ruskog parlamenta pojavili grafiti koji "vrijeđaju" ruskog predsjednika Vladimira Putina.

"Otvorena je istraga o pojavi uvredljivih plakata, natpisa i etiketa na zgradi državne Dume (donjeg doma parlamenta) 18. jula", saopćila je moskovska policija na Twitteru.

Glasnogovornik moskovske policije izjavio je agenciji AFP da je otvorena istraga za vandalizam, djelo koje podliježe u Rusiji kazni od tri godine zatvora.

Protesti protiv presude ruskom opozicioneru Alekseju Navalnom održavali su se u četvrtak navečer u centru Moskve, u blizini Dume, koja se nalazi u neposrednoj blizini Kremlja.

Demonstranti su pisali "Putin je lopov" i "Putin je gay" na zidovima i prozorima prizemlja Dume i nalijepili plakate na kojima se moglo pročitati "Navalni treba biti predsjednik, Putin treba otići u zatvor", a bili su i deseci crvenih etiketa s imenom Navalni, izvještava fotoreporter AFP-a.

"Da li policija vjeruje da se može "oskvrnuti" zgrada Dume s etiketama ?", ironično piše na Twitteru Aleksej Navalni, koji je stigao u Moskvu iz Kirova, gdje je osuđen na pet godina zatvora zbog pronevjere, optužbe koje on odbacuje.

Dmitrij Peskov, glasnogovornik predsjednika Vladimira Putina, izjavio je novinarima u petak da je "kritika konstruktivna" dobro došla, a da su uvrede neprihvatljive.

"Moramo se odnositi jedni prema drugima s poštovanjem", naglasio je on.

Dvanaest aktivista ruske opozicije je osuđeno zbog njihove umiješanosti u masovne sukobe na protestima u Moskvi 6. maja 2012. godine protiv ponovnog izbora Vladimira Putina za ruskog predsjednika.