Svijet
0

Policija ušla u stan Jamesa Holmsa, stanari zgrade evakuisani

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Američka policija uspjela je da uđe u stan Jamesa Holmsa (24), koji je osumnjičen da je ubio 12 i ranio 58 osoba tokom premijere filma "Betman" u Denveru.

Agenti Federalnog istražnog biroa (FBI) i policija primijetili su mine iznenađenja i žice prilikom preliminarnog pregleda stana pomoću kamere zakačene na dugačku šipku.

Tehničari su juče prvo pokušali da uđu u stan i deaktiviraju mine iznenađenja, ali su se povukli kada im je postalo jasno da bi ulazak bio previše opasan.

Guverner države Colorado John Hickenlooper rekao je da je 30 osoba još u bolnici, od čega je 11 u težem stanju. Naoružani muškarac sa gas-maskom na licu prvo je bacio suzavac, a potom otvorio vatru na publiku u bioskopu u Aurori, predgrađu Denvera. Holms je uhapšen ispred kina.

Šef lokalne policije Dan Outs rekao je da se u stanu nalaze "stvari kao što su minobacačke granate". Iz stambene zgrade u kojoj živi Holms evakuisani su svi stanari.

Holms je prilikom napada na bioskop bio naoružan puškom i sačmaricom, a imao je i dva pištolja. Prema Outsovim riječima, Holms je putem interneta kupio 6.000 metaka. Svo naoružanje i municija kupljeni su legalno u protekla dva mjeseca.

Vlasti nisu pronašle nikakvu povezanost sa terorizmom niti bilo kakav motiv, dok Holms nije imao dosije u policiji osim kazne za prebrzu vožnju.

On će se pred Okružnim sudom Arapajo u obližnjem mjestu Sentinel pojaviti 23. jula.