Barcelona
0

Policija tukla demonstrante palicama, 121 osoba povrijeđena

FENA
Foto: Reuters
(Foto: Reuters)
U sukobu policije i demostranata u petak je u Barceloni povrijeđena 121 osoba, saopćilo je ministarstvo unutrašnjih poslova Katalonije.

Demonstracije u Barceloni dio su masovnih protesta širom Španije zbog ekonomskih problema koji potresaju zemlju, prenosi AP. Do sukoba je došlo kada je policija prvi put pokušala da ukloni privremeni protestni kamp i naišla na otpor demonstranata.

Portparol ministarstva unutrašnjih poslova Katalonije Felipe Puig potvrdio je da su 84 demonstranata i 37 policajaca povrijeđeni pošto je akcija policije naišla na otpor demonstranata. On nije rekao da li je bilo uhapšenih.

AP navodi da se na televizijskim snimcima moglo vidjeti kako policija tuče demonstrante palicama, nogama i vuče po zemlji.

Španska policija za razbijanje demonstracija je došla u pratnji radnika gradske čistoće s namjerom da ukloni, skoro dvije nedjelje, stari kamp na gradskom Trgu Katalonija i upotrebila je silu kada su demonstranti odbili da privremeno uklone kamp po zahtjevu policije.

AFP navodi da je policija upotrebila gumene metke i da je barikade policija uklonila za 10 minuta, ali se oko 100 demostranata pregrupisalo na trgu.

Policija je te demostrante opkolila s dva svoja kordona i odvojila ih od, na stotine drugih koji su pritrčali iz obližnjih ulica.

To je prvi pokušaj policije da ukloni demostrante sa španskih ulica od 15. maja kada su započeli protesti u Madridu, a zatim se pojavili i u drugim španskim gradovima.

Na protestima je učestvovalo na desetine hiljada ljudi i organizovani su u Barceloni, Valenciji, Zaragozi, Palma de Majorci, mada je najveći broj okupljenih zabilježen u španskoj prijestonici.