Brutalnost čuvara reda
0

Policija ponovno tukla i hapsila demonstrante na Wall Streetu

Sarajevo-x.com
(Foto: Reuters)
Njujorška policija u petak se ponovno sukobila sa pripadnicima pokreta "Okupirajmo Wall Street". Uhapšeno je 14 demonstranata, a nekoliko je zadobilo lakše povrede od udaraca.

Nakon što je kompanija u čijem vlasništvu se nalazi njujorški park Zuccotti, mjesto koje su demonstranti okupirali još 17. septembra, odustala od "čišćenja" parka, demonstranti su ponovno krenuli u svoju šetnju ponavljajući zašto protestvuju.

No, šetnju u samo srce finansijske četvrti New Yorka policija nije tolerisala, već je uspostavila kordon i jaku blokadu, koja nije dopustila dalje kretanje. Policija je počela da razbija protestnu paradu, a potom je došlo do sukoba. Policajci su krenuli brutalno tući demonstrante i hapsiti one koji su pružali otpor.

Brutalnost policajaca zabilježena je snimcima brojnih fotoreportera, a zgražavanje i bijes demonstranata izazvalo je gaženje jednog od učesnika parade policijskim motorom.

Prethodne noći i policija u Denveru je razbila skup u tom gradu postavljanjem kordona. U ovom gradu je uhapšeno 23 demonstranta.