Policija uhapsila 70 demonstranata u New Yorku

F
FENA
15.11.2011. u 13:06
0
1
Policija uhapsila 70 demonstranata u New Yorku
0
Policija uhapsila 70 demonstranata u New Yorku Foto: AP
Policija je danas uhapsila 70 demonstranata tokom akcije čišćenja parka Zuccotti u finansijskoj četvrti New Yorka, u kome od septembra kampuju pripadnici pokreta "Okupirajmo Wall Street", javljaju agencije.
Poslije rastuće zabrinutosti da kamp predstavlja opasnost za zdravlje i sigurnost građana, vlasti su naložile demonstrantima da uklone šatore i napuste park kako bi mogao da se očisti.

Rečeno im je da će moći da se vrate za nekoliko sati, ali bez vreća za spavanje i šatora, prenio je Tanjug.

Glasnogovornik njujorške policije Paul Brown rekao je da je park ispražnjen oko 4.30 ujutro i da je tom prilikom uhapšeno 70 ljudi koji su još bili u njemu, uključujući nekolicinu koji su se vezali lancima.

U akciji su učestvovale stotine policajaca opremljenih kacigama i štitovima a park je bio osvijetljen reflektorima.

Neki od demonstranata su vikali na policiju i odbijali da napuste park, a neki su mirno otišli. Dii demonstranata krenuo je ka još dvjema lokacijama na Manhattenu gdje planiraju nove proteste.

Pokret "Okupirajte Wall Street" organizirao je slične proteste protiv ekonomske neravnopravnosti širom zemlje, a u nekim gradovima su izbili žestoki sukobi s policijom.

Policija je u ponedjeljak upala u kamp demonstranata u Aucklandu u Kaliforniji, istjeravši demonstrante i uklonivši šatore, dok se u nedjelju sukobila s demonstrantima u Portlandu u Oregonu.


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: