Svijet
0

New York: Iz parka izbacuju demonstrante protiv Wall Streeta

FENA
Policija je u utorak rano ujutro počela izbacivati osobe koje protestiraju protiv Wall Streeta iz jednog parka u New Yorku u kojem je i počeo ovaj nacionalni protestni pokret.

Oko dva sata ujutro, većina od nekoliko stotina aktivista okupljenih u parku Zuccotti je otišla, ostala je samo mala grupa koju je policija opkolila.

S kacigama na glavama, policajci su pomogli demonstrantima da se popnu u kamione, dok su drugi razmontirali šatore i panoe.

"Veliki broj policajaca upravo evakuira Liberty Square (Zuccotti park), sjedište pokreta Okupiraj Wall Street, već dva mjeseca mjesto na kojem je nastalo 99 posto pokreta koji se proširio po cijeloj zemlji i svijetu", objavili su demonstranti u saopćenju.

Demonstranti su počeli kampirati u Zuccotti parku 17. septembra kako bi kontinuirano izrazili svoje nezadovoljstvo finansijskim sistemom koji ide naruku bogatim i korporacijama. Policija je saopćila da su im gradske vlasti naložile izbacivanje demonstranata iz parka jer njihova stalna prisutnost predstavlja rizik po sigurnost.