Svijet
0

Policajac: Breivik je odmah digao ruke uvis i predao se

SRNA
Anders Behring Breivik
Anders Behring Breivik
Norveški ubica Anders Behring Breivik bacio je oružje i digao ruke uvis kada su mu policajci prišli na ostrvu Utoya, gdje je ubio 68 ljudi, izjavio je danas jedan od policajaca koji je učestvovao u hapšenju.

U prvom javnom svjedočenju sa mjesta događaja, policajac Jacob Bjertnaes rekao je da su on i njegov kolega sa još osam pripadnika jedinice specijalne policije pokušali da zaustave ubijanja na Utoya.

Oni su stigli na ostrvo u dvije grupe od po pet ljudi. Prva grupa krenula je na sjeverni kraj Utoye, a druga je shvatila da se napadač nalazi na suprotnoj strani.

Bjertnaes je odbio da odgovori na pitanje da li je policija reagovala suviše sporo. Breivik je uhapšen više od sat vremena nakon što su snage reda obaviještene o napadu.

"Odmah smo potrčali ka južnom dijelu ostrva", rekao je Bjertnaes i dodao da je udaljenost bila oko 350 metara, te da su policajci "vikali kako bi skrenuli pažnju na sebe".

"Odjednom, napadač je stao pred nas sa visoko podignutim rukama. Oružje je ležalo na zemlji, 15 metara od njega", dodao je ovaj očevidac.

Bjertnaes je rekao da je jedan policajac potom pazio na ubicu, dok su ostali članovi jedinice pružali pomoć žrtvama. 
Premijer Jens Stoltenberg izjavio je danas da će Norveška osnovati nezavisnu komisiju koja će ispitati događaje u vezi sa bombaškim napadom u Oslu i pucnjavi na Utoyi, u kojima je 22. jula ubijeno 76 osoba.