Broj mrtvih i do 98
0

Breivik priznao ubistva na ostrvu Utoya

Sarajevo-x.com
Anders Behring Breivik
Anders Behring Breivik
Norvežanin Anders Behring Breivik priznao je policiji da je pucao iz vatrenog oružja na ostrvu Utoya, saopštila je danas norveška policija.

Norveška policija saopćila je da fokusira istragu na tome da li je napadač djelovao sam ili u saradnji sa drugima u napadima u Oslu i na ostrvu Utoya, u kojima je poginulo više od 92 ljudi.

Policija je također napomenula da se Breivik predao bez borbe nakon masakra.

Saopćeno je i to da je eksploziju u Oslu ispred zgrade Vlade uzrokovao automobil bomba, a pronađeni su i eksplozivi koji nisu detonirani. Vlasti su otkrile da je pucnjava na ostrvu trajala gotovo 90 minuta, a da su specijalne snage došle 45 minuta nakon što je zatražena njihova pomoć.

I dalje se traga za tijelima ostalih žrtava. Policija je saopćila da su zgrade i dalje nesigurne za pretraživanje, jer postoji opasnost da ima još eksploziva, objavio je BBC. Zvaničnici pretpostavljaju da bi se broj mrtvih mogao popeti na 98.

Norveška policija saopćila je danas da će koristiti mini podmornice u potrazi za tijelima žrtava.

Glasnogovornik policije Dag Gjerum izjavio je da će podmornice biti poslate večeras i da će cijelu noć pretraživati vodu oko otoka. U potrazi će učestvovati i ronioci iz norveškog Crvenog krsta s podvodnim kamerama, prenio je AFP.

Najmanje četiri osobe i dalje se vode kao nestale, saopćila je policija.

Pretraživanje mora je počelo jer su neki ljudi skočili u vodu kako bi pobjegli od pucnjave. Napadač je na mnoge od njih pucao dok su pokušavali da se sklone na sigurno.

Oni koji su preživjeli pucnjavu, od kojih su neki ranjeni, smješteni su u hotel na kopnu, blizu otoka, gdje su dobili i pomoć psihologa, a s njima su i članovi porodica.