Objavljene rijetke fotografije u boji
1

Pogledajte kako je Berlin izgledao prije II svjetskog rata

Klix.ba
Gradska palača u berlinu 1937. godine
Kako je Berlin izgledao 1937. godine, u vrijeme kada je bio prijestolnica Njemačkog carstva i grad koji je Adolf Hitler namjeravao preurediti kako bi bio superiorniji u odnosu na druge evropske centre, najbolje pokazuju fotografije u boji koje je objavio Norveški nacionalni arhiv. Većinu fotografija načinio je Thomas Neumann.

Hitler je preuzeo vlast nakon pada Weimarske republike 1933. godine i Berlin je bio glavna utvrda nacista. Fotografije u boji prikazuju kako su svastika i zastave sa tim nacističkim simbolom bili u svakom dijelu grada, jasno oslikavaju kako je disao grad prije rata i razaranja, nasmijane ljude na trgovima, biznismene koji žure na posao...

Fotografije je načinio norveški inžinjer Thomas Neumann dok je radio u Njemačkoj. Njegova kćerka je 2007. godine vrijednu kolekciju fotografija dpoklonila Norveškom arhivu.

Berlin je tokom Drugog svjetskog rata razoren do te mjere da je nazvan "Vremenskom nulom", jer je građen iznova. Upravo zbog toga fotografije u boji imaju veliku vrijednost.

Prikazuju brojne berlinske građevine u njihovom punom svjetlu, ali i ukazuju na ponos nacista koji su zastavu s kukastim križem postavljali u svaki dio grada.

Nekoliko godina kasnije, Hitler je napao Poljsku, što je ozvaničilo početak Drugog svjetskog rata, u kojem je poginulo najmanje 60 miliona ljudi. Berlin je porušen pred kraj rata, a zatim je podijeljen u četri sektora. Sovjetski Savez, Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i Francuska su kontrolisali svaki svoj dio Berlina. Grad je 1961. godine zidom podijeljen na Istočni i Zapadni. Zid je pao 1989. godine kada je Njemačka ponovo ujedinjena.