Svijet
0

Obilježena 20. godišnjica pada Berlinskog zida

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Na hiljade Nijemaca oživjelo je historijski momenat rušenja Berlinskog zida - rušeći 1.000 domina s ispisanim grafitima visokih skoro tri metra - koje su padale duž rute nekadašnjeg simbola Hladnog rata, slaveći 20 godine slobode od straha i podijela.

Spektakl, koji su organizatori nazvali metaforom za način na koji je Berlinski zid srušen prije 20 godina i rezultirao padom komunističkih vlada širom Evrope - jedan je od nekoliko događaja kojima se obilježava godišnjica dešavanja koje je promijenilo ne samo Njemačku, nego Evropu i svijet, prenosi AP.

Kancelarka Angela Merkel, prvi političar iz istočne Njemačke koja obavlja tu dužnost, nazvala je rušenje zida "epskim" trenutkom u historiji.

Ona je, ipak, također podsjetila na tragični značaj 9. novembra za Nijemce - nacističku "Kristalnu noć" prije 71 godinu. Najmanje 91 njemački Jevrej je ubijen, na stotine sinagoga je uništeno, a hiljade jevrejskih prodavnica je opljačkano u nemirima koje je podržavala tadašnja njemačka država.

"Oba dešavanja pokazuju nam da sloboda nije nešto što se poklanja. Za slobodu se mora boriti. Sloboda se mora neprestano braniti. Sloboda je najdragocjenija vrijednost u našem političkom i društvenom sistemu", izjavila je Merkel.

Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma obilježava se 9. novembra.