Svijet
0

Podzemni bunkeri u Alpama postaju trezor svjetskih podataka

Klix.ba
Masivni podzemni bunkeri na tajnoj lokaciji u švicarskim Alpama izgledaju kao idealna lokacija iz filma o Jamesu Bondu. Ovdje se od znatiželjnih očiju na sigurnom čuvaju podaci.
Foto: AFP
Foto: AFP

U jednoj od brojnih švicarskih opustošenih vojnih baraka iz doba hladnog rata sakriven je centar s visokorazvijenom tehnologijom. Nalazi se iza vrata teških četiri tone koja mogu izdržati nuklearni napad. Osim toga štite ga i biometrijski skeneri i naoružana straža.

Centar se nalazi blizu sela Attinghausen, ali je njegova tačna GPS lokacija dobro čuvana tajna.

Ipak, biznis u ovakvim centrima u Švicarskoj cvjeta, s obzirom da ta zemlja ima reputaciju sigurne i stabilne, a insajderi predviđaju da će bogata alpska nacija, dosad poznata po svojim izuzetno sigurnim bankama, uskoro postati poznata i kao trezor svjetskih podataka.

Foto: AFP
Foto: AFP

Sve ono što je Edward Snowden otkrio o špijuniranju američke Nacionalne sigurnosne agencije (NSA) alarmiralo je svijet o opasnostima koje vrebaju u oblasti elektronske špijunaže, kaže Andy Reinhardt iz kompanije Deltalis.

Da bi se ušlo u bunker od 15.000 kvadratnih metara, u kojem je nekad bilo sjedište švicarske vojske, prvo morate predati ličnu kartu, zatim vas biometijski skeniraju, prolazite kroz izuzetno osjetljiv portal, da biste na kraju krenuli kroz masivna čelična vrata.

Odatle vas put vodi kroz lavirint betonskih tunela i hodnika, prekrivenih vojnim mapama iz perioda hladnog rata i prošaranim velikim bazenima sa podzemnom vodom. Tuda se stiže do centra s podacima kompanije Deltalis od 600 kvadrata.

Foto: AFP
Foto: AFP

Centar je lociran 200 metara u unutrašnjosti planine i 1.000 metara ispod njenog vrha, a bijela, gotovo futuristički opremljena soba, koja se od 2011. godine koristi za ove svrhe, puna je uređaja za pohranu podataka koji neprestano bruje.

Uređaji neprestano prikupljaju i pohranjuju podatke individualaca i kompanija spremnih da plate nepoznatu cijenu kako bi osigurali zaštitu svojih informacija od slučajeva nestanaka struje, zemljotresa i terorističkih napada, kao i provalnika.

Snowdenovo odavanje informacija pokazalo je koliko je ovakav centar važan, a posao svakim danom sve više cvjeta. Kompanije u Švicarskoj se bogate zahvaljujući nekim od najstrožijih zakona o zaštiti podataka, a posebno uslijed atmosfere paranoje koja vlada u svijetu.

Foto: AFP
Foto: AFP

Prema švicarskom zakonu, lični podaci se smatraju "vrijednim dobrom" koje se ni pod kojim okolnostima ne mogu predati vladama niti organima uprave bez odobrenja sudije. U drugim zemljama sve vrste institucija imaju pristup ovim podacima.