{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


SAD i Velika Britanija zabrinute da Snowden čuva još povjerljivog materijala

26.11.2013. u 09:00
1
13
SAD i Velika Britanija zabrinute da Snowden čuva još povjerljivog materijala
1
SAD i Velika Britanija zabrinute da Snowden čuva još povjerljivog materijala
Edward Snowden (Foto: AFP)
Američke i britanske obavještajne službe vjeruju da nekadašnji uposlenik Agencije za nacionalnu sigurnost (NSA), Edward Snowden, čuva još čitavu kolekciju strogo povjerljivih i šifriranih materijala.
Snowden navodno posjeduje dokumente sa imenima američkih i savezničkih uposlenika obavještajnih službi, naveli su američki zvaničnici za Reuters.

Kolekcija je zaštićena sa više šifri, a najmanje tri osobe posjeduju šifre, koje vrijede samo u kratkom i određenom periodu dana. Zvaničnici vjeruju da se ove informacije čuvaju odvojeno od materijala koji je Snowden dao medijima.

Ured direktora NSA odbio je komentarisati postojanje kolekcije. Jedan od izvora vidio je dokumente spremljene kao "policu osiguranja", ukoliko Snowdenu zaprijeti hapšenje ili neka druga opasnost.

Američki zvaničnici i drugi izvori navode kako je Snowden pristupio samo malom dijelu povjerljivih materijala. Šef NSA, Keith Alexander, saopćio je kako se smatra da je Snowden preuzeo između 50 i 200 hiljada povjerljivih dokumenata NSA i britanske GCHQ.

Cryptome, stranica koja je objavljivala tajne dokumente godinama prije Wikileaksa i Snowdena, procjenjuje kako je objavljeno 500-tinjak Snowdenovih dokumenata, dok američki zvaničnici navode kako "najgore tek dolazi".

Snowden je dobio privremeni azil u Rusiji, a tvrdi da ni kineske ni ruske vlasti nisu imale priliku da pogledaju dokumente.

Glenn Greenwald, jedan od novinara kojima je Snowden dao povjerljive dokumente, tvrdi kao je Snowden preduzeo ekstremne mjere zaštite te da više ljudi širom svijeta posjeduje ove informacije, kako bi sigurno bile objavljene. Ukoliko bi se nešto desilo Snowdenu, sve informacije bi odmah bile objavljene.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: