Independent
0

Podzemlje u Italiji sve više uključeno u legalne poslove

FENA
Talijanske kriminalne organizacije koriste recesiju i iz svojih južnih uporišta kupuju legitimne biznise na sjeveru zemlje da bi oprale ogroman novac koji zarađuju od prodaje kokaina i reketiranja, piše u srijedu londonski The Independent.

Talijansko podzemlje popunjava prostor koji ostavljaju firme propale zbog recesije, a u toj aktivnost prednjači ozloglašena Ndrangheta, najveća kriminalna organizacija u Italiji.

Strah od nje toliko dubok da je samo troje od 50 žrtava reketiranja spremno svjedočiti na suđenju 39-orici pripadnika Ndranghete u Milanu sljedeće sedmice.

Sudski organi vjeruju da je tisuću operativaca te kriminalne organizacije aktivno u području Milana. Istražni organi ispituju i kako su neke vodeće ličnosti milanske modne industrije uspjele uložiti velike pare u nekretnine i pored duboke recesije.

Čelnici poslovnih udruženja upozoravaju da je organiziranom kriminalu lakše da se uključuje u legitimne biznise zbog financijske krize, jer tvrtke ne uspijevaju dobiti kredite uobičajenim putovima, piše Independent.