Italija
0

Uhapšeno 67 mafijaša i zaplijenjena imovina vrijedna 250 miliona eura

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Talijanska policija uhapsila je 67 osoba i zaplijenila imovinu vrijednu oko 250 miliona eura u akciji provedenoj u nekoliko talijanskih regija, organiziranoj protiv članova kalabrijske mafije Ndranghete, izvjestila je policija.

Operacija je provedena pod nazivom Santa Tecla, po ulici u središtu Milana u kojoj su se okupljali članovi grupe, stoji u saopćenju. Akcija je provedena u Kalabriji i u Lombardiji, no i u drugim dijelovima Italije.

Privedene osobe optužene su za povezanost s mafijom, iznuđivanje, kamatarenje i trgovinu drogom. Istraga je provedena u saradnji sa svjedocima pokajnicima koji su napustili organizaciju.

Oni su otkrili informacije o "sistematskom iznuđivanju" koje su članovi mafije provodili prema lokalnim poduzetnicima i posao trgovine drogom na sjeveru Italije, izvijestila je talijanska agencija Ansa.

U posljednjih je nekoliko desetljeća Ndrangheta postala najmoćnija među četirima talijanskim mafijaškim organizacijama - Camorri iz napuljske regije, sicilijanskoj Cosa nostri i najmanjoj Sacri coroni uniti iz južne pokrajine Apulije.

Po istraživanju talijanskog instituta Eurispes, zahvaljujući posebno trgovini drogom i oružjem Ndrangheta je sklopila poslove vrijedne oko 44 milijarde eura.