Herman van Rompuy
0

"Podržavam svaku inicijativu saradnje na zapadnom Balkanu"

FENA
Herman van Rompuy (Foto: Reuters)
Herman van Rompuy (Foto: Reuters)
Predsjednik Evropskog vijeća Herman van Rompuy izjavio je u petak u Bruxellesu da podupire svaku inicijativu za regionalnu saradnju na zapadnom Balkanu te da podupire nastavak procesa započetog prošle sedmice na Brdu kod Kranja.
Na konferenciju koju su zajednički organizirale Slovenija i Hrvatska nisu došli Van Rompuy, španski ministar vanjskih poslova Miguel Angel Moratinos, čija zemlja kao predsjedajuća EU-a uskoro priprema svoju konferenciju EU - zapadni Balkan, i srbijanski predsjednik Boris Tadić.

Van Rompuy je prethodno izjavio kako će prisustvovati konferenciji ukoliko na njoj budu sudjelovali svi pozvani. Tadić nije došao ne želeći prisustvovati međunarodnim skupovima na kojima nastupaju predstavnici Kosova kao neovisne države.

Neposredno prije konferencije, slovenski premijer Borut Pahor boravio je u Bruxellesu kako bi nagovorio Van Rompuya da sudjeluje.

"Uoči konferencije objavio sam saopćenje priopćenje u kojem sam rekao da podržavam glavni cilj konferencije - regionalnu saradnju. Poželio sam uspjeh konferenciji i najavio da ću, nadam se u maju, posjetiti sve glavne gradove zemalja u regiji s glavnom porukom da svi imaju evropsku perspektivu, prije ili kasnije. Pozdravljam svaku inicijativu regionalne saradnje na zapadnom Balkanu i nadam se da će ubuduće na takvim konferencijama sudjelovati sve zemlje regije", rekao je Van Rompuy na konferenciji za novinare po završetku samita EU-a odgovarajući na upit novinara da komentira rezultate konferencije na Brdu kod Kranja.