{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Konferencija završila usvajanjem proeuropske izjave

F
20.3.2010. u 15:16
0
7
Konferencija završila usvajanjem proeuropske izjave
0
Konferencija završila usvajanjem proeuropske izjave
Foto: Reuters
Sudionici današnje regionalne konferencije na Brdu kod Kranja na kraju su svog sastanka prihvatili zajedničku izjavu u kojoj su istakli svoju privrženost poticanju dobrosusjedskih odnosa i jačanja regionalne suradnje, te Europsku uniju pozvali da i dalje čini korake ohrabrenja kako bi države na putu prema EU-u nastavile s reformskim procesima.
"Priznajemo da je napredak na putu u EU ovisan o individualnim rezultatima i sposobnosti ispunjavanja kriterija. Nastavit ćemo s provođenjem potrebnih reformi na osnovi europskih standarda, načela i vrednota, kako bi postigli pomirenje, napredak, sigurnost, slobodu medija, blagostanje i vladavinu prava za sve, bez obzira na njihovu etničku pripadnost", navodi se među ostalim u izjavi.

Uz to, lideri iz sedam država, među kojima nije bilo pozvanog predsjednika Srbije Borisa Tadića, naveli su u izjavi da su privrženi nastavku jačanja dobrosusjedskih odnosa i regionalne suradnje, te rješavanju međusobnih otvorenih pitanja "u europskom duhu".

Uz to, pozvali su Europsku uniju neka širenje i dalje bude jedna od njenih prioritetnih zadaća i neka ta integracija i dalje "potiče mehanizme regionalne suradnje s ciljem jačanja procesa povezivanja regije".

Predsjednici sedam vlada iz država jugoistočne Europe uz to su naveli da pozdravljaju susret Europska unija - zapadni Balkan koje je najavilo španjolsko predsjedništvo EU-a.

U izjavi lideri iz regije naveli su da očekuju kako će taj skup dati novi zamah realizaciji europske perspektive zemalja u regiji jer su lideri u regiji uvjereni da je "budućnost zapadnog Balkana u Europskoj uniji".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: