{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Italija i Španija predlažu novi pristup EU zapadnom Balkanu

F
11.3.2010. u 18:03
0
7
Italija i Španija predlažu novi pristup EU zapadnom Balkanu
0
Italija i Španija predlažu novi pristup EU zapadnom Balkanu
Predsjedavajuća Evropskom unijom (EU), Španija pokrenula je s Italijom inicijativu unutar EU za novi pristup prema zemljama Balkana, koja bi trebalo da bude predstavljena i počela da se realizuje na međunarodnoj konferenciji u Sarajevu, u junu ove godine, prenose prištinski mediji na albanskom.
- Mi treba da posvjedočimo zemljama u regiji da se i dalje staramo o njima, čak i više nego u proteklih deset godina. Ova konferencija je dobra prilika da vidimo gdje se nalazimo na tom putu sa svakom državom i koji su nam ciljevi za budućnost, navodi se u pismu Italije i Španije ostalim članicama EU.

Prištinski dnevnik “Koha ditore” prenosi, tvrdeći da je imao uvid u sadržaj pisma, da je ono sačinjeno u sklopu priprema koje se vrše za "konferenciju visokog nivoa" između EU i Balkana.

Španija i Italija navode da je sada, kada je EU okončao institucionalnu krizu stupanjem na snagu Lisabonskog ugovora, "došlo vrijeme da se bavimo "hitnim pitanjima vanjske politike".

- Situacija na zapadnom Balkanu je u krugu ovih hitnih pitanja. Sigurnost i prosperitet na Balkanu imaju uticaj na svakodnevni život građana EU. Stabilnost regije je od ključnog značaja za sigurnost Evrope. U posljednje dvije decenije, stabilnost je bila narušena lokalnim sukobima. Većina tih sukoba je riješena, ali trajno rješenje može doći samo putem evropskih integracija, navodi se u italijansko-španskom pismu.

Dalje, navodi se, da je EU mnogo uložila u postizanju mira ali i u promociji demokratije.

- Samit u Zagrebu u 2000. godini zabilježio je tranziciju iz jedne u drugu fazu. Ove godine obilježava se deset godina od održavanja samita u Zagrebu i stoga predlažemo da se održi još jedan susret visokog nivoa u Sarajevu, u junu ove godine, navodi se u pismu.

U pismu, kako je primjetio "Koha ditore", ni na koji način se ne pominje konferencija koja bi kasnije ovog mjeseca trebalo da bude održana na Brdu kod Kranja, u Sloveniji, koju planiraju da organizuju zajedno vlade u Ljubljani i Zagrebu s liderima zemalja Balkana.

Diplomati u Bruxellesu potvrđuju da Italija i Španija nisu zadovoljne idejom održavanja skupa u Sloveniji.

Konferencija visokog nivoa u Sarajevu, po Italiji i Španiji, trebalo bi da "ojača evropsku perspektivu u regionu" zapadnog Balkana.

- Mi treba da posvjedočimo zemljama u regiji da se i dalje staramo o njima, čak i više nego proteklih deset godina. Mislimo da je ova konferencija savršena prilika za to, navedeno je u pismu.

Dvije zemlje predlažu da na konferenciji u Sarajevu, bude urađena lista izazova koji ostaju za svaku zemlju u regiji.

U pismu se dalje navodi da će na Konferenciji biti usvojena "Sarajevska deklaracija" koju će izraditi EU, ali se zemlje regiona pozivaju da se pridruže tom dokumentu, navodi se u pismu.

- Nema potrebe da uzimamo nove obaveze. Treba da uzmemo u obzir samo punu realizaciju Solunskog dnevnog reda koji na efikasan način podržava evropsku perspektivu za zemlje zapadnog Balkana i na jasan način objašnjava, kada se svi kriteriji ispune, da te zemlje postanu dio EU, kaže se u pismu.

Na kraju pisma, predlaže se da pripreme za ovu konferenciju budu obavljene u komitetu ili odgovarajućim radnim grupama EU i zemalja regije na kojima će učestvovati i relevantni partneri Balkana, poput Sjedinjenih Država, Rusije ili Turske, prenosi Tanjug.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: