{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Italija i Španija predlažu novi pristup EU zapadnom Balkanu

F
11.3.2010. u 18:03
0
7
Italija i Španija predlažu novi pristup EU zapadnom Balkanu
0
Italija i Španija predlažu novi pristup EU zapadnom Balkanu
Predsjedavajuća Evropskom unijom (EU), Španija pokrenula je s Italijom inicijativu unutar EU za novi pristup prema zemljama Balkana, koja bi trebalo da bude predstavljena i počela da se realizuje na međunarodnoj konferenciji u Sarajevu, u junu ove godine, prenose prištinski mediji na albanskom.
- Mi treba da posvjedočimo zemljama u regiji da se i dalje staramo o njima, čak i više nego u proteklih deset godina. Ova konferencija je dobra prilika da vidimo gdje se nalazimo na tom putu sa svakom državom i koji su nam ciljevi za budućnost, navodi se u pismu Italije i Španije ostalim članicama EU.

Prištinski dnevnik “Koha ditore” prenosi, tvrdeći da je imao uvid u sadržaj pisma, da je ono sačinjeno u sklopu priprema koje se vrše za "konferenciju visokog nivoa" između EU i Balkana.

Španija i Italija navode da je sada, kada je EU okončao institucionalnu krizu stupanjem na snagu Lisabonskog ugovora, "došlo vrijeme da se bavimo "hitnim pitanjima vanjske politike".

- Situacija na zapadnom Balkanu je u krugu ovih hitnih pitanja. Sigurnost i prosperitet na Balkanu imaju uticaj na svakodnevni život građana EU. Stabilnost regije je od ključnog značaja za sigurnost Evrope. U posljednje dvije decenije, stabilnost je bila narušena lokalnim sukobima. Većina tih sukoba je riješena, ali trajno rješenje može doći samo putem evropskih integracija, navodi se u italijansko-španskom pismu.

Dalje, navodi se, da je EU mnogo uložila u postizanju mira ali i u promociji demokratije.

- Samit u Zagrebu u 2000. godini zabilježio je tranziciju iz jedne u drugu fazu. Ove godine obilježava se deset godina od održavanja samita u Zagrebu i stoga predlažemo da se održi još jedan susret visokog nivoa u Sarajevu, u junu ove godine, navodi se u pismu.

U pismu, kako je primjetio "Koha ditore", ni na koji način se ne pominje konferencija koja bi kasnije ovog mjeseca trebalo da bude održana na Brdu kod Kranja, u Sloveniji, koju planiraju da organizuju zajedno vlade u Ljubljani i Zagrebu s liderima zemalja Balkana.

Diplomati u Bruxellesu potvrđuju da Italija i Španija nisu zadovoljne idejom održavanja skupa u Sloveniji.

Konferencija visokog nivoa u Sarajevu, po Italiji i Španiji, trebalo bi da "ojača evropsku perspektivu u regionu" zapadnog Balkana.

- Mi treba da posvjedočimo zemljama u regiji da se i dalje staramo o njima, čak i više nego proteklih deset godina. Mislimo da je ova konferencija savršena prilika za to, navedeno je u pismu.

Dvije zemlje predlažu da na konferenciji u Sarajevu, bude urađena lista izazova koji ostaju za svaku zemlju u regiji.

U pismu se dalje navodi da će na Konferenciji biti usvojena "Sarajevska deklaracija" koju će izraditi EU, ali se zemlje regiona pozivaju da se pridruže tom dokumentu, navodi se u pismu.

- Nema potrebe da uzimamo nove obaveze. Treba da uzmemo u obzir samo punu realizaciju Solunskog dnevnog reda koji na efikasan način podržava evropsku perspektivu za zemlje zapadnog Balkana i na jasan način objašnjava, kada se svi kriteriji ispune, da te zemlje postanu dio EU, kaže se u pismu.

Na kraju pisma, predlaže se da pripreme za ovu konferenciju budu obavljene u komitetu ili odgovarajućim radnim grupama EU i zemalja regije na kojima će učestvovati i relevantni partneri Balkana, poput Sjedinjenih Država, Rusije ili Turske, prenosi Tanjug.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: