Uprkos nedolasku Tadića
0

Konferencija na Brdu kod Kranja ipak je uspjeh

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Suprotno mišljenjima kako je izostanak Borisa Tadića obilježio današnju regionalnu konferenciju na Brdu kod Kranja koju su početkom godine inicirali slovenski premijer Pahor i hrvatska premijerka Jadranka Kosor, to se na konferenciji spominjalo samo "marginalno", a konferencija je uspjela afirmirati načela regionalne suradnje i privrženost zemalja u regiji reformama koje vode prema članstvu u EU-u, doznaje se od izvora u hrvatskoj vladi.

Povjerenik Evropske komisije za proširenje Štefan Fuele koji je bio prisutna prvom dijelu konferencije, jasno je na primjeru uspješnog dogovaranja Slovenije i Hrvatske o arbitražnom sporazumu naglasio da otvorena bilateralna pitanja "ne mogu opterećivati evropski put ni za koga i to je temeljno načelo", naglasio je izvor.

Uz ostalo, Fuele je sudionicima konferencije uputio poruku da s vremenom sve zemlje jugoistočne Europe vidi kao članice Europske unije, dok je u veze s Hrvatskom rekao da očekuje kako će ove godine pristupni pregovori s tom zemljom biti zaključeni.

Kako se doznaje od izvora u hrvatskoj delegaciji, neodaziv predsjednika Srbije na konferenciju zbog poznatog stava Beograda u vezi s Kosovom nije bio u "središtu" nego na margini skupa.

Hrvatska premijerka na početku je sastanka sudionicima podijelila hrvatski prijevod evropske pravne stečevine, a to je bio "događaj dana". Čime je Hrvatska pokazala da će i nakon uključenja u EU snažno podupirati europske ambicije ostalih država u regiji.

Premijerka Jadranka Kosor konferenciju je iskoristila i za razgovor s predsjedavajućim vijeća ministara BiH Nikolom Špirićem o vjerojatnom održavanju zajedničke sjednice hrvatske i bh. vlade koja bi se trebala održati uskoro, a što se tiče regionalnih poticaja, svakako će se nastaviti i s trilateralnim susretima čelnika Slovenije, Hrvatske i Srbije, odnosno "personalnom trilateralom" u kojoj Tadić sudjeluje kao nositelj izvršne vlasti u Srbiji.

Hrvatski izvori nisu željeli komentirati zašto na regionalnu konferenciju nisu došli predstavnici Evropske komisije i Evropskog vijeća, pa niti šef španske diplomatije Moratinos čija zemlja kao predsjedavajuća EU-a uskoro priprema svoju konferenciju EU – zapadni Balkan, te ističu da Hrvatska ne može komentirati takve stvari jer nije članica EU-a.

Što se tiče poteškoća u vezi s nastavkom "brdskog procesa" koji je otvoren današnjom konferencijom, a koji se odnosi na jačanje regionalne suradnje i povezivanja, te rješenje bilateralnih problema među državama, hrvatski izvor priznaje teškoću u vezi Srbije i Kosova, odnosno reprezentiranosti Kosova koje Srbija ne priznaje i koje do sada kao nezavisnu državu unije priznalo niti pet članica EU-a dok druge jesu.

To je problem u budućem procesu i održavanju konferencija na regionalnoj razini i u različitim formatima, "ali treba pokušati naći izlaze", rekao je izvor u hrvatskoj vladu.

Iako je to da neke zemlje u EU-u nisu priznale Kosovo "činjenica", Hrvatska je tu zemlju priznala i "nezavisno Kosovo je činjenica", ali "probleme koji proistječu iz toga ne treba preskakati". Taj će se problem, naveo je izvor u vladi, pokušati riješiti na jednoj od idućih konferencija "brdskog procesa".

Iako nedolazak Tadića na konferenciju sudionici nisu komentirali, izvor u hrvatskoj vladi navodi "hrabar" potez predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Nikole Špirića koji se odazvao pozivu premijera Slovenije i Hrvatske te došao na konferenciju na kojoj je bio i kosovski premijer Thaci iako je prema neslužbenim izvorima u jednom kratkom trenutku napustio plenarnu dvoranu, u trenutku kad je nastupio Thaci.