Svijet
0

Podijeljene reakcije u svijetu na smrtnu presudu Saddamu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Presuda Saddamu Husseinu pozdravljena je od nekih kao zaslužena ili čak božanska, ali osuđena od drugih kao politička presuda trempirana dva dana uoči američkih kongresnih izbora.

Brojne reakcije širom svijeta - uključujući i evropsko zgražanje nad smrtnom kaznom - odražavaju nove linije geopolitičke podjele povučene američkom odlukom da napadne Irak u 2003. godini i svrgne njegovog diktatora, javio je AP.

Evropska unija pozdravila je presudu, ali je saopćila kako Sadam ne bi trebao biti pogubljen. U Vatikanu je kardinal Renato Marttino, vodeći prelat pape Benedikta XVI za pitanja pravosuđa, nazvao smrtnu presudu nazatkom prema principu pravde "oko za oko".

"Ovo nije način da se Irak predstavi svijetu kao zemlja drugačija od one pod Sadamom, koji je stajao iza stotina hiljada ubijenih i brojnih smrtnih kazni", saopćila je Hands Off Cain, italijanska organizacija koja se bori protiv smrtne kazne u svijetu.

Islamski lideri upozorili su kako bi pogubljenje Sadama moglo razjariti one koji imaju neprijateljski stav prema SAD-u, podrivajući bliskoistočnu politiku američkog predsjednika Georgea Busha i potičući teroriste.

"Vješanje Sadama Huseina pretvorit će se u pakao za Amerikance", izjavio je Vitaya Wisethrat, ugledni muslimanski imam na Tajlandu, zemlji koja se na svom jugu suočava s vlastitom muslimanskom pobunom.

"Sadamov slučaj nije muslimanski problem nego problem Amerike i njene unutrašnje politike. Možda će Bush iskoristiti taj slučaj kako bi poručio glasačima da je Sadam mrtav i da su Amerikanci sigurni. Američki narod zapravo će biti u većoj opasnosti Sadamovom smrću", kazao je.

Bush je nazvao presudu "historijskom prekretnicom u naporima iračkog naroda da smijeni vladavinu tiranina vladavinom zakona".

Hvaleći iračko pravosuđe zbog nezavisnosti, Bijela kuća je negirala da je tempirala objavu presude samo dva dana prije ključnih izbora na kojima se demokrati bore za preuzimanje kontrole nad Kongresom.

"Takva pomisao je izopačena", izjavio je Bushov portparol Tony Snow.

Ipak, bilo je i osporavanja kao podsjetnika međunarodne reakcije kada Sjedinjene Države nisu uspjele pronaći oružje za masovno uništenje na kojem je Bush insistirao da je predstavljalo prijetnju.

Vojna intervencija "bila je teška greška", izjavio je španski premijer Jose Luis Rodriguez Zapatero, čija je zemlja povukla vojnike iz Iraka tvrdeći kako se stanje u zemlji pogoršalo od invazije pod američkim vodstvom.

Iako su neki izrazili sumnju da će Sadam zapravo biti obješen, Međunarodna federacija za ljudska prava osudila je smrtnu presudu, upozoravajući kako će "proizvesti više nasilja i produbiti krug osvetničkih ubistava u Iraku". Vijeće Evrope saopćilo je kako bi bilo "besplodno i pogrešno" pogubiti Sadama.

Visoka povjerenica UN-a za ljudska prava Louise Arbour zatražila je od Iraka da osigura pošten proces žalbe i da se suzdrži od pogubljenja Sadama čak i ako presuda bude potvrđena.

U Pakistanu je opoziciona vjerska koalicija tvrdila kako su američke snage izazvale više pogibija u Iraku u protekle tri i po godine nego Sadam tokom svoje 23-godišnje vladavine, i insistirala je da bi se Bush trebao pojaviti pred sudom zbog ratnih zločina.

"Ko će kazniti Amerikance i njihove lakeje koji su ubili kudikamo više ljudi nego Sadam Husein?, upitao je hafiz Hussain Ahmed, visoki poslanik iz koalicije Majlis-e-Amal, koja je kritična prema pakistanskoj saradnji sa Sjedinjenim Državama.

U arapskom su svijetu neki muslimani komentirali presudu kao božansku kaznu, ali su je ostali osudili kao farsu.

"Sadamu su sudili izdajnici, Amerikanci i Iranci i oni koji du došli na američkim tenkovima", izjavio je Mahmoud al-Saifi iz Arapskog oslobodilačkog fronta.

Iran, koji je vodio osmogodiošnji rat sa Sadamovim Irakom i ogorčeni je neprijatelj Sjedinjenih Država, pohvalio je smrtnu presudu i saopćio kako se nada da će Sadamu - koga je jedan poslanik nazvao "vampirom" - ipak biti suđeno i za druge zločine.

Ključni američki saveznici - uključujući Brtitaniju i Australiju - pozdravili su nedjeljnu presudu, koja je bila uveliko očekivana.

"Zapanjujući su zločini koje je počinio režim Sadama Huseina. Ispravno je da se optuženi za takve zločine protiv iračkog naroda trebaju suočiti s iračkom pravdom", navodi britanska ministrica vanjskih poslova Margaret Beckett u izjavi za javnost.

"Kompletan proces suđenja znak je demokratske nade i vjerujem da će demokratski svijet uočiti to", izjavio je australijski premijer John Howard za TV mrežu Nine Network.

Amnesty International doveo je u pitanje poštenje suđenja, a međunarodni pravni eksperti izjavili su kako bi se Sadam trebao zadržati živ dovoljno dugo da odgovara i zbog drugih zločina.

"Što duže održavamo Sadama u životu, duže suđenje možemo imati kako bismo istražili neke od ostalih zločina u kojima je stradalo na stotine hiljada Iračana", izjavila je Sonya Sceats, stručnjak za međunarodno pravo u Chatam Houseu, analitičkoj grupi za vanjsku politiku u Londonu.

"Istinski je problem što se taj sud nije pokazao pravednim i nepristrasnim - to nije problem samo po međunarodnim standardima nego i po iračkim standardima", kazala je.

Chandra Muzaffar, predsjednik Međunarodnog pokreta za pravedni svijet sa sjedištem u Maleziji, također je izrazio zabrinutost što je suđenje Sadamu "prekršilo brojne ustanovljene norme međunarodnog prava".

I pored toga, "Sadam je nesumnjivo bio brutalan diktator, i čak iako ne bih preporučio smrtnu kaznu, on zaslužuje da bude teško kažnjen zbog enormnog obima njegovih zločina", kazao je.

Konstantin Kosjačov, predsjednik komisije za međunarodnu politiku u ruskoj Državnoj dimi, bliskoj Kremlju, izjavio je kako će presuda produbiti podjele u Iraku.

Kosjačov je, međutim, izrazio sumnju da će smrtna kazna nad Sadamom i biti izvršena.

Presuda je, kazao je, uglavnom simbolična "odmazda savremenog Iraka protiv Sadamovog režima.