Japan
0

Počelo ubacivanje azota u reaktor u Fukushimi-Daiichi

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Radnici u japanskoj nuklearnoj centrali Fukushima-Daiichi počeli su u srijedu da ubacuju azot u bazen u kome se nalazi reaktor 1, pošto su uspjeli da iz drugog reaktora zaustave curenje radioaktivne vode u Tihi okean.
  • Neophodno je ubaciti azotni gas u sud i eliminisati mogućnost eksplozije vodonika, izjavio je zvaničnik Tokijske kompanije za električnu energiju (TEPCO) u čijoj je nadležnosti nuklearna centrala.

On je dodao da je mogućnost još jedne eksplozije vodonika, kao one koje su se početkom nuklearne krize desile u reaktorima 1 i 3, veoma mala, prenio je Reuters.

TEPCO sumnja da je spoljašnji omotač suda u kome se nalazi reaktor, možda, oštećen, uslijed čega bi daljim ubacivanjem vode radi hlađenja moglo da dođe do curenja vodonika i njegove akumulacije, što bi moglo da izazove eksploziju.

Izlivanje vode iz pukotine u betonskoj jami pored reaktora 2 zaustavljeno je u utorak ubrizgavanjem 1.500 litara natrijum silikata (čiji je rastvor poznat i kao vodeno staklo) u zemljište u blizini jame, kako bi se stvrdnulo.

Istovremeno, inženjeri još nisu riješili problem odlaganja 60.000 tona (60 miliona litara) zagađene morske vode koja je upotrebljena za hlađenje pregrijanih gorivih šipki i zbog toga su primorani da vrate 11.500 tona vode s niskim nivoom radioaktivnosti u okean.

Nuklearni stručnajci ocjenjuju da su oštećeni reaktori daleko od toga da su pod kontrolom, skoro mjesec dana nakon potresa i cunamija koji su pogodili Japan 11. marta.