Dobre vijesti iz Japana
0

VIDEO / Zaustavljeno curenje radioaktivne vode iz reaktora u Fukushimi

Sarajevo-x.com
Radnici u japanskoj nuklearnoj elektrani Fukushima Daiichi oštećenoj u cunamiju su u srijedu ujutro uspjeli zaustaviti curenje radioaktivne vode u Pacifik. Radioaktivna voda ugrožava sigurnost morske hrane, javlja AP.

Ovo su rijetke pozitivne vijesti koje su stigle iz kompleksa Fukushima Daiichi i obližnjih priobalnih područja, gdje je visok nivo kontaminacije vode naljutio ribare i prisilio vladu da prvi put do sada postavi granice dopuštenog nivoa radijacije u ribi.

No, radnike očekuju još neki veliki izazovi prije nego uspiju stabilizovati reaktore koji se pregrijavaju. Kompanija TEPCO planira koristiti nitrogen u jednom od reaktora. Nitrogen može spriječiti visokozapaljivi hidrogen da eksplodira, kao što se to dogodilo tri puta u prvim danima krize.

"Za sada ne postoji opasnost od ekplozije, ali se upotreba nitrogena smatra preventivnom mjerom", rekao je glasnogovornik Japanske agencije za nuklearnu i industrijsku sigurnost Hudehiko Nishiyama. Ovaj bi proces mogao početi u srijedu navečer i to prvo na reaktoru 1, a kasnije i na ostala dva problematična reaktora.

Potres jačine 9,0 stepeni po Richteru praćen cunamijem je usmrtio 25.000 ljudi. Stotine kilometara obale je uništeno, kao i japanska ribarska industrija. Voda koja je dospjela u nuklearnu elektranu Fukushima Daiichi je onesposobila rashladne sisteme, te sada radnici očajnički pokušavaju ohladiti reaktore koji se pregrijavaju.

Iako su zvaničnici rekli da je curenje zaustavljeno, te jedina pronađena pukotina uspješno začepljena, to ne isključuje mogućnost da voda curi iz neke druge pukotine.

Radnici su koristili beton, polimer i piljevinu nekoliko dana pokušavajući začepiti pukotinu i spriječiti curenje radioaktivne vode. U srijedu su iskoristili 1.500 litara "vodenog stakla" ili sodijum silikata, što je prema izvještajima kompanije TEPCO napokon zaustavilo curenje radioaktivne vode u Pacifik.