Optužen za terorizam
81

Počelo suđenje Norvežaninu koji je ubio polusestru i pucao u džamiji Al-Noor

D. B.
Philip Manshaus
(Foto: EPA-EFE)
U Oslu je počelo suđenje Norvežaninu koji je optužen za ubistvo i terorizam.

Dvadesedvogodišnji Philip Manshaus je optužen da je ubio svoju 17-godišnju polusestru Johanne Ihle-Hansen u augustu prošle godine, a potom je pucao iz vatrenog oružja u Islamskom centru Al-Noor zapadno od Osla. U tom slučaju je srećom brzo savladan i razoružan, piše BBC.

Manshaus se izjasnio da nije kriv za ubistvo i terorizam, ali je priznao da su činjenice slučaja istinite. On se dana pojavio na sudu, a sutkinji Anniki Lindstrom je rekao da se poziva na "pravdu u hitnim slučajevima", vrstu odbrane u Norveškoj koja znači da osoba nije imala izbora nego da počini zločin, zbog čega ne može biti kažnjena.

Policija Manshausa otpužuje da je motiv ubistva polusestrebio rasizam. Ona je usvojena iz Kine kada je imala dvije godine. Žena koja ju je usvojila kasnije se udala za Manshausovog oca.

Optuženi je priznao da je ponio oružje u islamski centar, odnosno u džamiju u Bearumu u kojoj su bile tri osobe koje su ga uspjele savladati. Na sudu je rekao da je "inspiraciju" pronašao u napadu koji se dogodio u Christchurchu na Novom Zelandu u kojem je ubijena 51 osoba. Dodao je da je "trebao bolje isplanirati napad" te da je "ponosan što je imao priliku za borbu".