Za 4,3 miliona glasača
0

Počeli parlamentarni izbori u Slovačkoj

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Jutros su u Slovačkoj počeli izbori za 150 zastupnika tamošnjeg jednodomnog parlamenta, čiji je ishod krajnje upitan nakon što je vladajuću koaliciju premijera Roberta Fica prošle sedmice potresao skandal o ilegalnom finansiranju, objavile su svjetske agencije.

Oko šest hiljada biračkih mjesta otvoreno je u sedam sati, u njima će do 22 sata oko 4,3 miliona glasača birati između 2.400 prijavljenih kandidata iz 18 stranaka.

Ficova stranka lijevog centra Smer-SD po zadnjim predizbornim anketama dobija najviše, oko 30 posto glasova, ali je upitno hoće li moći naći partnera u postizbornim koalicijama uz kojeg bi mogla ostati na vlasti, budući da partneri iz dosadašnje koalicije, LS-HZDS bivšeg premijera Vladimira Mečiara i Slovačka narodna stranka (SNS) nemaju previše izgleda preći izborni prag od pet posto, procjenjuje AFP.

Stoga ne bi bilo iznenađujuće da pobjedu na izborima odnese slovačka opozicija desnog centra, smatra Reuters, jer Slovaci moraju izabrati između opcije ekonomskog liberalizma, čije su reforme dovele Slovačku u EU i privukle milijarde dolara vrijedna strana ulaganja, i Fica, čije čvrsto stajalište protiv velikog biznisa i napori da zaštiti radnike privlače siromašnije slojeve stanovništva.

SDKU, glavna opozicijska stranka desnog centra, koja u predizbornim anketama dobiva oko 12 posto glasova, najavila je formiranje poslijeizborne koalicije s kršćanskim demokratima (KDH), liberalnom strankom Sloboda i solidarnost (SaS) i dvjema strankama mađarske manjine, čime bi, po anketama, osvojili većinu u slovačkom parlamentu.

Najveći udarac svojim ambicijama Robert Fico doživio je u četvrtak, samo dva dana uoči izbora, kad je ugledni slovački dnevnik Sme objavio sadržaj audiosnimke na kojoj se čuje glas nalik premijerovom kako se hvali da je od nepoznatih sponzora uspio prikupiti oko tri miliona eura, "koristeći mozak".

Slovački tisak tvrdi da je riječ o najvećem političkom skandalu od stjecanja državne neovisnosti 1993. Fico je odmah negirao istinitost audio zapisa i pokrenuo sudsku tužbu protiv urednika Smea, a državni tužitelj je najavio pokretanje istrage, koja bi mogla trajati mjesecima.

"Ovo je protuzakonita kampanja, koja se temelji na lažima i falsifikatima", rekao je predsjednik slovačke vlade, dodavši kako takvi postupci "nemaju nikakve veze s demokratijom, u zemlji koja je dio EU".

Analitičari smatraju da bi se vlada desnog centra možda uspješnije nosila s nužnošću smanjivanja velikog budžetskog manjka, borbom protiv korupcije i poboljšanjem veza sa susjednom Mađarskom, dosta narušenih od dolaska Fica na čelo Slovačke, ali bi se evropski partneri mogli suočiti s opasnošću da ta vlada odbije platiti 800 miliona eura, koliki je udio Slovačke u paketu koji je EU odredila za spas Grčke.