Izbori u Mađarskoj
0

Na birališta izlazi 8,3 miliona Mađara

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Mađarski birači su od 6.00 sati ujutro počeli izlaziti na birališta u prvom krugu parlamentarnih izbora, nakon kojih se očekuje povratak desnice na vlast, javljaju agencije.

Pravo glasa ima 8,3 miliona Mađara. Birališta su otvorena do 19 sati. Sve ankete ukazuju na uvjerljivu pobjedu konzervativne stranke desnog centra Fidesza i povratak bivšeg premijera Viktora Orbana na vlast.

Fidesz bi mogao dobiti između 55 i 60 posto glasova, a dosad vladajući socijalisti skromnih 15 do 20 posto.

Najveće je pitanje koliko će glasova dobiti nacionalistička krajnje desna stranka Jobbik, koja je osvojila iznenađujućih 15 posto na prošlogodišnjim izborima za Evropski parlament.

Od 386 zastupnika u mađarskom parlamentu, 176 ih se bira većinskim sustavom u izbornim jedinicama, 152 proporcionalnim sustavom s izbornih lista, a preostalih 58 složenim sustavom kompenzacije glasova za one stranke koje nisu prešle izborni prag (D'Hondtova metoda).

Harizmatski vođa Fidesza Viktor Orban, kojemu sve ankete predviđaju pobjedu, obećava "ponovo dići na noge mađarsko gospodarstvo", "uvesti red u zdravstvo" te "jamčiti javnu sigurnost".

Da bi to ostvario, Orban je najavio porezno rasterećenje i "stvaranje milijun novih radnih mjesta u idućem desetljeću" u zemlji od 10 miliona stanovnika koja se nosi s 10-postotnom nezaposlenošću.

Mađarska, koju socijalisti vode od 2002., spašena je od stečaja u oktobru 2008., zajmom Međunarodnog monetarnog fonda, Svjetske banke i Evropske unije u iznosu od 20 milijardi eura.

Tada su donesene mjere stroge proračunske štednje: povećanje poreza, smanjenje vladine pomoći, ukidanje trinaeste plaće, rezanje mirovina, što bi birači u nedjelju lako mogli kazniti birajući desnicu i krajnju desnicu, prenijela je Hina.