Svijet
0

Prvi krug parlamentarnih izbora u Mađarskoj

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U nedjelju će u Mađarskoj biti održan prvi krug parlamentarnih izbora, šesti od promjene društveno-političkog uređenja u zemlji 1990. godine.

Do sada je uvijek pobjeđivala opozicija, tako da su se na vlasti smjenjivali socijalisti (u koaliciji s liberalima) i konzervativci, izuzev na prošlim izborima kada su Mađarska socijalistička partija i Savez slobodnih demokrata uspjeli da sačuvaju vlast osvojenu 2002.

Te godine, na opšte iznenađenje, vladajući Savez demokratske omladine (Fides) i njegov lider Viktor Orban su izgubili povjerenje građana, mada su sve do posljednjeg momenta, sudeći po anketama javnog mnjenja, bili u velikoj prednosti.

Orban je teško podni poraz, a kada ni na slijedećim izborima nije uspio, mnogi su govorili o njegovom definitivnom odlasku iz političkog života. On je, međutim, sve to "pregrmio" i sada se trijumfalno vraća na čelo zemlje.

Prema ocjenama analitičara, nema nikakve sumnje da će Fides, zajedno s tradicionalim partnerom Demohrišćanskom narodnom partijom, ostvariti ubjedljivu pobjedu, samo je pitanje da li će ona biti dvotrećinska.

Socijalisti će morati da se bore za drugo mjesto, pošto je u velikom usponu krajnje desničarski, prema mnogim mišljenjima i nacionalistički Pokret za bolju Mađarsku (Jobik).

Cenzus od pet posto bi još mogla da pređe jedino organizacija "Politika može da bude nešto drugo" (LMP), osnovana prošle godine uoči izbora za Evropski parlament.

Oko osam miliona građana s pravom glasa će se na približno 11.000 biračkim mjesta opredjeljivati za buduće poslanike po kombinovanoj, prilično komplikovanoj proceduri.

U parlamentu s 386 mjesta 176 mandata će se osvojiti na pojedinačnim, 152 na partijskim po kantonima i u Budimpešti, a preostalih 58 na tzv. zemaljskim kompenzacionim listama.

Glasovi koje dobiju stranke koje ne pređu cenzus prelit će se onima koje to uspiju, s tim da bolje plasirane partije procentualno dobijaju više. U prvom krugu je najzanimljivije nadmetanje u 176 pojedinačnih izbornih jedinica, a pobjedit će onaj poslanički kandidat koji dobije više od polovine glasova birača, pod uslovom da bar 50 posto upisanih ispuni svoju građansku dužnost.

U suprotnom, troje prvoplasiranih će se nadmetati u drugom krugu - 25. aprila.