{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pobunjenici zauzeli rodni grad Moamera Gaddafija

S
28.3.2011. u 08:14
0
17
Pobunjenici zauzeli rodni grad Moamera Gaddafija
0
Pobunjenici zauzeli rodni grad Moamera Gaddafija
Foto: Reuters
Portparol libijskih pobunjenika Shamsiddin Abdulmolah rekao je da su preuzeli kontrolu nad Sirtom, rodnim gradom Moamera Gaddafija.
Grad je tokom noći bio i meta napada iz vazduha koalicionih snaga.

"Potvrđeno je da je Sirta pala u ruke prodemokratskih snaga", rekao je Abdulmolah, dodajući da pobunjenici nisu naišli na veći otpor Gaddafijevih snaga.

Novi udari uslijedili su nakon što je NATO preuzeo punu komandu nad cijelom operacijom u Libiji, pokrenutu radi sprovođenja rezolucije UN za zaštitu civila.

Novinari stranih medija iz Sirte javili su da se tokom noći u tom gradu čulo nekoliko eksplozija a potom i preleti aviona.

Portparol libijske vlade Musa Ibrahim rekao je da su tri mlada Libijca ubijena u udaru iz vazduha u luci nedaleko od Sirte.

Dopisnik agencije Reuters iz Sirte javio je da su se tokom noći u gradu čule četiri eksplozije. Prema njegovim riječima, konvoj od dvadesetak vojnih vozila, uključujući i protivvazdušne topove na kamionima, napustio je Sirtu i kreće se ka zapadu u pravcu Tripolija uz više desetina civilnih automobila.

Analitičari navode da napredovanje pobunjeničkih snaga duž libijske obale na Sredozemlju ukazuje na to udari iz vazduha zapadne koalicije preokreće situaciju u korist slabo naoružanih i nekoordinisanih pobunjeničkih snaga.

Pobunjenici su vratili kontrolu nad glavnim naftnim terminalima na istoku Libije - Es Sider, Ras Lanuf, Brega, Zuteina i Tobruk, dok sve ukazuje na to da se Gaddafijeve snage utvrđuju na zapadu te sjevernoafričke zemlje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: