New York Times
0

Pobunjenici u Llibiji upozoreni da ne napadaju civile

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
NATO je ozbiljno upozorio libijske pobunjenike da u borbama protiv snaga režima Moamera Gadafija ne napadaju civile, piše The New York Times pozivajući se na visoke dužnosnike američke vlade i vojske.

"Prenosimo im poruku da ćemo biti prinuđeni braniti civile, bilo da su progadafijevski ili proopozicijski opredijeljeni", izjavio je jedan neimenovani dužnosnik administracije u Washingtonu.

"Sarađujemo s pobunjenicima iza scene da se ne bismo suočili sa situacijom kako treba da donesemo odluku da udarimo po njima kako bismo odbranili civile", dodao je isti dužnosnik.

To upozorenje dolazi u vrijeme kada građanski rat u Libiji postaje sve haotičniji, a linije fronta manje jasne, piše list u četvrtak i konstatira da to sve pokreće temeljno pitanje s kojim se vojska sada bori: Ko je civil u Libiji?

U prvim danima kampanje civilno stanovništvo kome je bila potrebna zaštita bilo je sabijeno u gradovima poput Benghazija, a pobunjenici su se lako mogli razlikovati od vladinih trupa. Sada to više nije tako, jer naoružani pobunjenici, od kojih su neki dobro organizirane policije, a drugi samo mladi ljudi koji su pokupili puške, nastoje da preuzmu kontrolu nad drugim naseljenim centrima u Libiji.

Pored toga, novi obavještajni podaci govore da je libijska vlada započela da naoružava civile u gradu Sirtu, naseljenom uglavnom Gadafijevijevim pristalicama.

Nova sve maglovitije situacija u kojoj se borci obiju strana miješaju sa civilima pokrenula je članice NATO-a da izdaju novo pravilo angažmana u kome se navodi kada koalicijske snage mogu napasti jedinice na terenu u ime zaštite civila.

Glasnogovornica NATO-a Oana Lungesku ističe da zapadna vojna alijansa poduzima akcije, jer Gadafijeve snage napadaju civile, uključujući zasipanje gradova artiljerijskom vatrom, ali da će ako pobunjenici budu radili to isto, NATO krenuti da ih zaustavi, jer se rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a primjenjuje na obje strane.

Ali tu logiku nije tako lako slijediti. Gadafi nastoji iskoristiti tu izmiješanost boračkog i neboračkog stanovništva da bi odvratio NATO od napada, rekao je jedan dužnosnik američke administracije. Zahtjevi nekih članica NATO-a da se pobunjenici opskrbe težim naoružanjem, sugerira da će se te dileme samo pojačati.

Razmatranje o tome gdje povući liniju, koja ide do najviših nivoa u SAD-u i zemljama članicama NATO-a, pokazuje kako se jedna intervencija da bi se zaustavio potencijalni masakr pretvorila u mnogo složeniju ulogu u upravljanju libijskim haosom, o kojoj možda nije donesen konačan zaključak, konstatira NYT.

U vrijeme kada pobunjenici osvajaju teritoriju, saveznici strahuju da će oni neizbježno pokušati silom preuzeti gradove lojalista, što bi moglo završiti ugrožavanjem ili ubijanjem civila. To je navelo koaliciju da uputi takvo upozorenje pobunjenicima, kažu američki dužnosnici.

NYT primjećuje da se i dalje ne znaju detalji o tom upozorenju, odnosno kada je preneseno, ko ga je uručio i kojim pobunjeničkim čelnicima.