Djeca među stradalim
327

Zbog hemijskog napada u Siriji zakazana hitna sjednica Vijeća sigurnosti UN-a

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Vijeće sigurnosti UN-a održat će hitni sastanak nakon što je izveden hemijski napad u Siriji. Incident se desio u gradu Khan Sheikhoun u provinciji Idlib koji drže pobunjenici.

Međunarodna zajednica krivi sirijsku vladu za ovaj napad, ali oni negiraju da su koristili takvu vrstu oružja.

U ovom napadu na desetine civila je poginulo i ranjeno. Na snimcima se vide ljudi, većinom djeca, kako se guše, te im izlazi pjena iz usta. Svjedoci su kazali kako su meta napada i klinike koje su pokušavale pomoći ovim osobama. Prema nezvaničnim podacima, poginulo je najmanje 60 osoba, od kojih je 11 djece.

Na konferenciji za Siriju koja će biti održana u Briselu učestvuje 70 predstavnika zemalja donatora, koji će razmatrati i mogućnost napredovanja u pružanju humanitarne pomoći za hiljade civila koji su zarobljeni u gradovima.

Sastanak su sazvale Francuska i Velika Britanija. Rusija je u svom opisu ovog strašnog događaja kazala kako su sirijske zračne snage pogodile skladište municije pobunjenika te da su se u njemu nalazile otrovne supstance. Sirijska vojska objavila je dan ranije da je došlo do eksplozije u fabrici oružja u ovom dijelu.

"Ovo je ratni zločin i pozivam članove Vijeća sigurnosti koji su ranije glasali u odbranu onih koji su za ovakve napade da promijene svoj kurs", rekao je britanski ambasador u UN-u Matthew Rycroft.

Građanski rat u Siriji traje više od šest godina. Blizu pet miliona Sirijaca je napustilo zemlju, a više od šest miliona je raseljeno. Do sada je ubijeno 250.000 ljudi.