Ubijeno 10 osoba
18

Dramatično spašavanje dječaka iz ruševina u Siriji nakon krvavih zračnih napada

Klix.ba
Najmanje 10 osoba poginulo je u zračnom napadu u predgrađu Damaska koji drže pobunjenici, a na Twitteru je objavljeno dramatično spašavanje dječaka iz ruševina.

Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR) saopćio je kako su ovi zračni napadi napravili najveći masakr od aprila kada je u južnom gradu Saqbai poginulo 18 osoba.

Video snimci koji su postavljeni na društvene mreže prikazuju dim koji se podiže u nebo, srušene zgrade i ranjene ljude u bolnici u istočnoj Ghouti.

Proteklih sedmica vladine snage bombardovale su Ein Termu, koja vodi do područja Istočne Ghoute i dalje prema Jobaru, još jednom predgrađu Damaska koje je pod kontrolom opozicije, tvrdi SOHR.

Zračni napadi dogodili su se u vrijeme sedme runde mirovnih pregovora u Ženevi koji imaju za cilj okončanje konflikta. Specijalni izaslanik UN-a za Siriju Staffan de Mistura kazao je kako je napravljen mali napredak i da niko nije napustio pregovore. Nastavak pregovora zakazan je za septembar.

Sirijske demokratske snage koje podržavaju Velika Britanija, SAD i Francuska trenutno se bore u Raqqi odakle pokušavaju protjerati IDIL.

Od marta 2011. godine u Siriji je poginulo više od 320.000 ljudi.