Svijet
0

Pobjeda nacionalista na regionalnim izborima u Baskiji

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Nacionalističke stranke u španskoj pokrajini Baskiji pobjedile su na regionalnim izborima, što bi moglo dovesti do pojačanih poziva za nezavisnošću te regije.

Konzervativna Baskijska nacionalistička partija pobjedila je na izborima u Baskiji, a za njom slijedi koalicija ljevičarskih separatista Euskal Herria Bidu.

Na regionalnim izborima u Galiciji, Narodna stranka desnog centra premijera Mariana Rajoya osvojila je apsolutnu većinu glasova.

Regionalni izbori smatraju se ključnim testom za vladinu politiku štednje.

Baskijska nacionalistička stranka (PNV) osvojila je 27 mjesta u regionalnom parlamentu, a koalicija Bildu 21 mjesto.

Opoziciona Socijalistička partija našla se na trećoj poziciji sa 16 osvojenih mjesta, a za njom slijedi Narodna stranka sa 10 poslaničkih mjesta.

Analitičari su ocijenili izbore u Baskiji kao historijske.

Koalicija Bildu je oformljena nakon odluke španske vlade da zabrani djelovanje političkog krila naoružane separatističke grupe ETA prije skoro 10 godina.

Stranka zastupa političke stavove onih koji su u prošlosti podržavali ETA-u, iako je za razliku od svojih prethodnika, javno osuđivala upotrebu nasilja u političke svrhe.

Očekuje se da Bildu i PNV formiraju koaliciju koja bi uskoro mogla insistirati na referendumu o nezavisnosti Baskije, javlja dopisnik BBC-a iz Madrida.

To bi izazvalo velike probleme za centralnu vladu u Madridu, posebno kada su izborni rezultati u Baskiji objavljeni nekoliko sedmica uoči izbora u drugoj španskoj regiji, Kataloniji, gdje su također u porastu pozivi za održavanjem referenduma o nezavisnosti, javlja dopisnik BBC-a.

Čelnik PNV-a Inaki Urkullu nije govorio o planovima o formiranju koalicije, ali je poručio na skupu stranačkih pristalica nakon izbora u Bilbau: "Nova era je počela".

Laura Mintegi, čelnica koalicije Bildu, poručila je pristalicama: "Vrijeme je da počnemo razmišljati o sebi kao o narodu, naciji. Vrijeme je došlo da prestanemo primati naređenja iz Madrida".

Rajoyova stranka je doživjela izborni uspjeh u njegovoj rodnoj Galiciji nakon što je dobila još tri poslanička mjesta, osiguravajući 41 mjesto u 75-članoj skupštini. Socijalisti su osvojili 18 mjesta, dok su dvije nacionalističke stranke zajednički osigurale 16 mjesta.

Španija je u ekonomskim problemima otkako je 2008. godine globalna ekonomska kriza izazvala velike potrese na tržištu nekretninama, izazivajući velike gubitke na tržištu.

Ekonomisti su prognozirali da će se recesija produbiti, a 17 španskih pokrajina opterećno je velikim dugovima.

Nezaposlenost na nivou države iznosi 25 posto, a u Galiciji 21 posto. Širom zemlje izbili su protesti protiv vladine politike štednje.