Borba između Rajoya i Lopeza
0

Španija: Lokalni izbori u regijama Baskija i Galicija

SRNA
Mariano Rajoy
Mariano Rajoy
U španskim regionima Baskija i Galicija danas se održavaju lokalni izbori, uz učešće oko 4,5 miliona glasača.

Sa 2,7 miliona glasača Galicija je uporište Narodne partije (PP), pa bi izborna iznenađenja potresla PP i na regionalnom i nacionalnom nivou.

PP, partija desnog centra, na vlasti je u Galiciji protekle 24 godine, podsjeća AP.

Prema rezultatima anketa, španski premijer Mariano Rajoy, koji je rođen u Galiciji, izgubio je podršku na nacionalnom nivou zbog mjera štednje.

Očekuje se da će oko 1,8 miliona baskijskih glasača zbaciti socijalističkog lidera Patxi Lopeza iz regionalnog parlamenta koji broji 75 mjesta u prosperitetnom sjevernom regionu, koji graniči sa Francuskom. Baskiju već decenijama potresa separatističko nasilje.

U Baskiji, Socijalistička partija na vlasti je od 2009. godine, ali se suočava sa Baskijskom nacionalističkom partijom (PNV) i novom koalicijom ljevičarskih separatista pod nazivom Euskal Herria Bildu.

Španija je u ekonomskim problemima od globalne finansijske krize 2008. Očekuje se produbljenje recesije, a 17 regiona suočavaju se velikim dugovima.

Stopa nezaposlenosti je 25 posto na nacionalnom nivou, a u Galiciji 21 posto.

Španija je pod pritiskom da traži pomoć od Brisela, ali posmatrači se slažu da Rajoy čeka da se završe regionalni izbori.

Većina posmatrača vjeruje da će Rajoy objaviti detalje o finansijskoj pomoći zemlji odmah nakon izbora.

Ttokom predizborne kampanje Rajoy nije otkrivao da li će njegova vlada tražiti nacionalnu pomoć, iako većina Španaca vjeruje da će to biti neizbježno.

Španija je, u međuvremenu, dogovorila zajam od 100 milijardi eura od eurozone za svoje banke.