Afganistan
0

Pljačkaši banke odrubili glave šestorici zaštitara

FENA
Šestorici afganistanskih privatnih zaštitara odrubljene su glave tokom pljačke banke u sjevernom Afganistanu, saopćila je u utorak policija.

Također u utorak, pobunjenici su pokrenuli kopneni napad na najveću bazu NATO-a na jugu zemlje, ali nisu probili linije njene odbrane, saopćili su zvaničnici, prenosi AP.

"Izgleda da su zaštitari bili otrovani prije nego što su im odrubljene glave", kazao je Sherjan Durani, portparol policije pokrajine Balkh. Dodao je je neko očigledno ubacio otrov u njihovu hranu u ponedjeljak navečer u filijali Kabulske banke u sjevernom gradu Mazar-e-Sharif.

Dirani je izjavio da je nepoznat broj pljačkaša odrubio glave zaštitarima i uzeo oko 269.000 dolara u afganistanskoj i američkoj valuti. Slučaj se istražuje.

"Jednosatni napad na zračnu bazu u Kandaharu počeo je neposredno prije podneva i trajao je otprilike sat vremena prije nego što su napadači pobjegli", saopćio je portparol NATO snaga, major Fred De Mos.

Niko nije odmah preuzeo odgovornost za napad ali njegov model nalik je na ranije talibanske napade na vladine i vojne ciljeve.

Talibanski pobunjenici ranije su pokušavali provaliti u bazu 22. maja, samo nekoliko dana nakon što su pobunjenici poslali bombaše samoubice da napadnu najveću američku bazu u zemlji - zračnu bazu Bagram u blizini afganistanske prijestonice.

De Mos je izjavio da još nema nikakve informacije o žrtvama niti o tome koliko je bilo napadača. Kazao je da vojnici još proganjaju pobunjenike u području oko baze ali da objekt više nije pod prijetnjom napada.

Portparol pokrajinske vlade Kandahara, Zalmai Ayubi izjavio je da je bilo pet napadača, od kojih su dvojica ubijena u napadu. Dodao je da su ispalili dvije rakete na bazu, ali nije imao dodatnih detalja.