Afganistan
0

Napad autobombom na bazu NATO-a

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Talibani su u srijedu izveli napad autobombom i raketom na važnu vojnu bazu u Džalalabadu, na istoku Afganistana, nekoliko dana prije dolaska novog zapovjednika međunarodnih snaga generala Davida Petraeusa.

"Napad na vojnu bazu u Džalalabadu je izveden jutros", izjavio je kapetan korvete Iain Baxter, glasnogovornik Međunarodnih snaga za potporu sigurnosti (ISAF) u Afganistanu.

"Više napadača je ubijeno. Oni su koristili automobil bombu, bacač raketa i lako oružje. Aktivirali su autobombu, ali nisu pogodili osiguranu zonu baze", naglasio je on.

Dva pripadnika snaga sigurnosti su lakše ranjena, izjavio je glasnogovornik, ali nije naveo koje su nacionalnosti. Napad je počeo u zoru i trajao je nekoliko sati.

Ahmad Zia Abdulzai, glasnogovornik lokalnih vlasti u pokrajini Nangarhar, čiji je glavni grad Džalalabad, potvrdio je da su u napadu učestvovale samoubice.

Talibanski glasnogovornik Zabihullah Mujahed je u telefonskom pozivu agenciji AFP preuzeo odgovornost za napad.

Baza u Džalalabadu je jedna od najvažnijih NATO-ovih baza u zemlji, poslije onih u Kandaharu i Bagramu, koje su također bile mete napada pobunjenika posljednjih mjeseci.

Talibani su u maju obećali da će izvesti niz operacija, napada i ubistava, na snage NATO-a, a posebno na strance, u znak odgovora na ofanzivu koja je u toku u Kandaharu, uporištu talibana.