Financial Times
0

Plan MMF-a je brutalan, ali samo takav ima šansu

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Plan Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za Grčku je brutalan, ali samo brutalan plan ima neku šansu da dovede u red Grčke finansije, smatra Financial Times.

Grčko društvo mora ili da se sabere i odvikne od starih navika, kako bi zadovoljilo standarde napredne zemlje, ili će se vratiti u prošlost i odustati od napretka koje mu je donelo članstvo u EU i pripadništvo eurozoni.

Program MMF-a zahtijeva suštinske reforme: modernizaciju javnog sektora i veću fleksibilnost radne snage. 

To je bolno, ali neophodno i Grčka je te reforme trebalo odavno da sprovede.

MMF sada primorava Grčku da sprovede strukturalne reforme koje je EU propustila da zahtijeva prije nego što je Grčka uvela euro, ističe Financial Times.

U  međuvremenu, ministri finansija Evropske unije odobrili su rano jutros  mehanizam podrške u vanrednim situacijama, vrijedan više od 600 milijardi dolara, čiji je cilj da se grčka dužnička kriza ne prelije u druge zemlje eurozone. 

Međunarodni monetarni fond (MMF) odobrio je noćas Grčkoj trogodišnji zajam u vrijednosti od 40 milijardi dolara, odnosno 30 milijardi eura pomoći za izlazak iz dužničke krize. 
		
Dug Grčke premašio je 300 milijardi eura.

Budžetski deficit  Grčke kreće se od 13,6 do 14,1 posto od društvenog bruto proizvoda (DBP) 2009. godine  a dug je  veći od 115 posto od DBP.