Christchurch
0

Pješčane oluje otežavaju posao spasiocima

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Snažni vjetrovi i pješčane oluje otežavaju rad spasilačkih ekipa, koje pokušavaju da iz ruševina zgrada izvuku tijela poginulih u razornom zemljotresu, koji je početkom prošle sedmice pogodio novozelandski grad Christchurch.

Načelnik policije Dave Cliff upozorio je da možda neće biti moguće izvući tijela svih nastradalih ispod ruševina. U zemljotresu, jačine 6,3 stepena Rihterove skale, poginulo je 159 osoba, ali je načelnik policije upozorio da bi broj žrtava mogao dostići 240.

Život mještanima Christchurcha sada otežavaju jaki vjetrovi koji dostižu brzinu i do 77 kilometra na sat i podižu prašinu kojom je prekriven veći dio grada.

Prema riječima zvaničnika, poljuljane građevine, olabavljene cigle i drugi materijal zbog jakih vjetrova predstavljaju novu opasnost. 

"Uslovi su veoma teški, vjetar je jak i ima mnogo prašine u centralnom dijelu grada, čime su dodatno otežani spasilački napori", rekao je Cliff. 

Stanovnici Novog Zelanda zastali su jučer da bi minutom ćutnje obilježili znak sjećanja na trenutak kada je smrtonosni zemljotres pogodio drugi po veličini grad Krajstčerč, gdje je, prema posljednjim podacima, poginulo 159 ljudi. Prigušeno crkveno zvono udarilo je obilježavajući 13.51 sati - kada je potres jačine 6,3 stepena Rihterove skale potresao grad, uništavajući zgrade i zatrpavajući ulice, i to, u vrijeme kada je većina stanovnika bila na pauzi za ručak. 

Od protekle sedmice nisu pronađeni preživjeli. 
Premijer Novog Zelanda John Key najavio je da će biti sprovedena istraga zbog čega su zgrade proglašene bezbjednim za život nakon zemljotresa jačine 7,1 stepen Rihterove skale koji je u septembru prošle godine pogodio Christchurch.