Minuta šutnje na Novom Zelandu
0

Raste broj poginulih u razornom zemljotresu

SRNA
Foto: ITN
Foto: ITN
Stanovnici Novog Zelanda zastali su jutros kako bi obilježili minutu šutnje i znak sjećanja na trenutak kada je smrtonosni zemljotres pogodio drugi po veličini grad Christchurch, gdje je, prema posljednjim podacima, poginulo 155 lica.

Prigučeno crkveno zvono udarilo je obilježavajući 13.51 sat - kada je potres jačine 6,3 stepena Richterove skale potresao grad, uništavajući zgrade i zatrpavajući ulice, i to, u vrijeme kada je većina stanovnika bila na pauzi za ručak.

Novozelandski ministar civilne odbrane John Carter rekao je da je, zbog obima nesreće, na Novom Zelandu proglašeno vanredno stanje, koje je već produženo na sedam dana. On kaže da se očekuje da će ova mjera biti produžena. 

U centralnom dijelu grada, koje je pretrpjelo najveće posljedice, političari, lokalni zvaničnici, spasilačke ekipe i crkveni dostojanstvenici okupili su se oko jednostavnog spomenika sačinjenog od nekoliko poslaganih cigala uzetih od najteže pogođenih zgrada i prekriliih cvijećem. 

"Okupili smo se da bi ukazali na dragocjeni dar života", rekla je biskup Anglikanske crkve Victoria Matthews, čija je katedrala teško oštećena i ispod čijih ruševina je, prema pojedinim podacima, 22 tijela. 

Spasilačke ekipe, koje neprestano danonoćno rade na potrazi za eventualnim preživjelima, nakratko su odložili alat na ruševinama urušenih građevina. 

U novozelandskoj prijestonici oko 4.000 ljudi okupilo se izvan zgrade parlamenta, gdje su zastave spuštene na pola ko. 
Slična okupljanja prijavljena su i izvan Novog Zelanda u Australiji, koja je poslala više od 200 spasičakih radnika i medicinskog osoblja.	

Od protekle sedmice nisu pronađeni preživjeli i prema pretpostavkama policije, broj poginulčih biće oko 240, čime će ovo biti najteža katastrofa na Novom Zelandu nakon zemljotresa iz 1931. godine kada je u Napijeru poginulo 256 ljudi.

Premijer Novog Zelanda John Key najavio je da će biti sprovedena istraga zbog čega su zgrade proglašene bezbjednim za život nakon zemljotresa jačine 7,1 stepen Richterove skale koji je u septembru prošle godine pogodio Christchurch.