Novi Zeland
0

Nema više preživjelih pod ruševinama u Christchurchu

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Nema više preživjelih pod ruševinama nakon zemljotresa u Christchurchu, na Novom Zelandu, tako da je sad primarni zadatak oporavak povrijeđenih, a ne više traženje preživjelih.

Glavne zgrade u gradu su porušene u zemljotresu snage 6,3 stepeni po Richteru koji se dogodio prošlog utorka, a prema dosadašnjim podacima, smrtno je stradala 161 osoba. Elektroenergetska mreža, saobraćajna infrastruktura i kanalizacija postupno se obnavljaju, ali će obnova grada biti težak zadatak.

Također, identifikacija mrtvih tijela iz potresa sporo napreduje, veliki broj stranih studenata - iz Japana, Kine, Tajlanda... - još uvijek nije identificiran. Radnici civilne zaštite još uvijek pod ruševinama traže zatrpane osobe, ali sad bez nade da ima preživjelih. Policijski inspektor Dave Cliff je upozorio da možda neće biti moguće izvući sve mrtve ispod ruševina.

Troškovi obnove već su procijenjeni na milijarde dolara, a također, procjenjuje se da je jedna trećina zgrada srušena ili će morati biti srušena, prenosi BBC.