Izašao iz zatvora
1

Pistorius se ne smije vratiti u kuću u kojoj je ubio Steenkamp

Totalsport
Foto: AFP
Foto: AFP
Južnoafrički paraolimpijac Oscar Pistorius izašao je na slobodu nakon što je platio desetinu kaucije. Ranije tokom dana sudija Desmond Nair mu je dopustio da se brani sa slobode u suđenju za ubistvo svoje djevojke Reeve Steenkamp.

Sudija je poslije četiri dana saslušanja donio odluku da 26-godišnji atletičar s amputiranim potkoljenicama može izaći iz pritvora uz kauciju od milion randa (oko 85.000 eura). Uz to, naređeno mu je da preda pasoš i vatreno oružje koje posjeduje, da izbjegava vlastitu kuću u kojoj se i dogodio zločin, kao i sve svjedoke u ovom slučaju. Dva puta sedmično se mora javljati policiji, a zabranjeno mu je i konzumiranje alkohola.

Vrlo brzo nakon što je mirno odslušao odluku, Pistorius je uz pomoć svojih advokata platio traženu desetinu kaucije u gotovini, što je bio uvjet za trenutno puštanje na slobodu. Nakon toga je u srebrnom Land Roveru zatamnjenih stakala napustio sudnicu, a za automobilom je na motociklima krenula gomila novinara i fotoreportera.

Sudija Nair odlučio je da će suđenje u ovom slučaju početi 4. juna.

Podsjetimo, šesterostruki paraolimpijski pobjednik je 14. februara u svom domu u Pretoriji usmrtio Reevu Steenkamp, ispalivši prema njoj četiri metka. Optužen je za ubojstvo s predumišljajem, a njegova se odbrana temelji na tvrdnji da je mislio da puca na provalnike.